ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în spatele gratiilor unde execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare, are probleme grave de sănătate, iar medicii s-ar pregăti să îi amputeze mai multe degete de la picioare. Anunțul a fost făcută de avocatul Dan Chitic, după ce magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins zilele trecute cererea de eliberare condiționată făcută de fostul patron media.
 
Avocatul lui Vîntu, avocatul Dan Chitic, susține că în detenție, omul de afaceri nu are condiții bune, având în vedere că suferă de mai multe boli, printre care diabet și tuberculoză. Mai mult, apărătorul lui Vîntu spune că starea de sănătate a acestuia se va agrava dacă nu va fi pus în libertate. Recent, Sorin Ovidiu Vântu a cerut eliberarea condiționată, însă magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea.

”SOV se află în acest moment în executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare (4017 zile), așa cum a rezultat în urma contopirii. Și, din data de 4 Decembrie 2019, a fost propus a fost propus pentru liberare condiționată, asta după ce a executat deja nu mai puțin de 2330 zile până în acest moment. Asta după ce, în paranteză fie spus, în această perioadă, prin 2014, a contactat și o tuberculoză din mediul penitenciar, mediu de care «beneficiază» atât deținuții cât și personalul ANP. (...) Sorin Ovidiu Vîntu este foarte grav bolnav. Și pe punctul de a pierde cel puțin 4 degete de la un picior… dacă nu cumva, Doamne ferește, mai mult de atât. Și cu toate astea… nimic din cele de mai sus nu au contat în fața Judecătoriei Sectorului 5. În fața cererii Parchetului de a amâna cu nu mai puțin de 12 luni liberarea condiționată, tânăra judecătoare de la 5 a respins «propunerea de liberare condiționată formulată cu privire la petentul condamnat Vîntu Sorin Ovidiu ca neîntemeiată», stabilind «termen de reiterare a cererii în Comisia pentru liberare condiționată la data de 20.09.2020»”, a precizat avocatul Dan Chitic, într-o scrisoare deschisă.
 
În opinia reprezentantului legal al omului de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni. 
Vântu execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare, după ce instanța a contopit sentințele din mai multe cazuri. Cele mai celebre condamnări sunt cea de 8 ani de închisoare din dosarul căderii Fondului Național de Investiții și pedeapsa de 10 ani primită în dosarul Petromservice. 
 
Sub numele „Culoarul condamnaților”, avocatul Dan Chitic are și o postare pe Facebook în care spune că există persoane ale căror atitudini sau fapte au produs un impact atât de mare asupra mentalului colectiv încât acestora le este practic imposibil să scape de stigmatul vinovăției”. Alte persoane, intrate în ”coliziune cu interesele Sistemului”, sunt cele asupra cărora s-a aruncat o anatemă socială de neșters, ”anatemă de care pare a se putea scăpa doar… prin moarte”, scrie reprezentantul legal al lui SOV. 

În acest context, avocatul amintește de ”Dan Adamescu și judecătorul Mustață, deja izbăviți de moarte de anatema sistemului”, și îi aduce în discuție și pe ”Nicușor Constantinescu, Ovidiu Tender, sau «teroristul» Omar Hayssam”, pe care, la fel ca pe Sorin Ovidiu Vîntu, îi numește ”deținuți aflați pe culoarul morții”.

Referindu-se la clientul său, Dan Chitic susține că SOV s-a îmbolnăvit de tuberculoză în penitenciar și că, din punctul său de vedere ”ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni, executând pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an și jumătate - dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani. Asta dacă nu s-ar fi aliniat împotriva sa stelele”.