ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un text postat pe Facebook, avocatul Gheorghe  Piperea vorbește despre instalarea unui „regim de iacobinism sanitar în România”, așa cum este definit acum, în presa franceză (după termenul folosit în timpul Revoluției francezăă) un regim nedemocratic, care aplică sancțiuni severe pentru fapte ilicite minore și  cu efecte secundare sau adverse nebănuite. Avocatul avetrtizează că, în baza acestui mod de a face medicină, ce stă sub semnul cinismului, pe viitor, sistemul de iacobinism sanitar va decide că, dacă nu ai covid, nu reprezinți o urgență.

Publicăm mai jos textul integral:

„Am intalnit acest termen in presa scrisa franceza : "iacobinism sanitar", care desemneaza un regim non-democratic, cu reguli foarte stricte, cu sanctiuni severe aplicate unor fapte ilicite minore si cu rezultate slabe sau cu efecte secundare sau adverse nebanuite.
Termenul vine, desigur, din perioada revolutiei franceze din 1789, fiind ratasat regimului de teroare instalat imediat dupa rasturnarea monarhiei, care a dus la aparitia lui Napoleon, cu tot cu razboaiele lui, si care s-a terminat cu restauratia monarhiei in Franta (e drept ca n-a durat prea mult pana cand s-a instaurat "a doua republica").
Presa franceza probeaza ca interdictia clubului, a plajei, a restaurantului in spatiu inchis si, in genere, a locurilor de distractie, nu inseamna ca a disparut underground-ul, ci ca a proliferat partea ilicita si periculoasa a acestuia. Lumea iese la distractie pe ascuns, regulile sanitare "inteligente" fiind ignorate cu entuziasm. Ca pe vremea prohibitiei alcoolului in SUA, opozantii acestor reguli ale iacobinismului sanitar, practicantii acestui tip de evadare urbana, fiind treptat legendati. Btw, in pandemie, desi societatea ar trebui sa fie in tipla si la dunga, ca pe vreme regimului de la Vichy, traficantii de droguri, de substante recretative si de carne vie au prosperat.

Este evident ca avem un astfel de regim de iacobinism sanitar si in Romania. Nu numai pentru ca ne supunem orbeste directivelor OMS (care sunt, de fapt, niste recomandari, dar noi le-am transformat in litera de biblie), dar copiem Franta, Italia si Spania in toate exagerarile lor, adaugand un plus de exagerare autohton. Si avem statuile noastre pandemice, sfintite de locul pe care il ocupa, si nu de marile merite personale (care lipsesc cu desavarsire).

Problema foarte mare pentru sistemul sanitar antrenata de acest iacobinism sanitar rezulta din faptul ca, fiind inchise 80% din capacitati, pentru ca sistemul sa se concentreze pe cele cca 100 de mii de cazuri de covid, dintre care doar cca 500 sunt, in prezent, cazuri grave, milioane de pacienti noc-covid nu s-au mai ingrijit in sistem si nu s-au mai internat in spitale. Mortalitatea si morbiditatea in randurile pacientilor non-covid au scazut. De aici intrebarea fundamentala de filosofie si politici publice : de ce platim atat de scump acest sistem sanitar care ne tine mai bolnavi cu el decat fara el?

Fapt divers : lumea nu s-a mai infectat cu microbi intraspitalicesti, pentru ca au stat departe de spital... Lumea nu se mai pricopseste cu infectii nozocomiale, pentru ca nu mai este obligata sa se umileasca si sa sufere in spitale. De aceea, lumea a inceput sa evite cu orice pret spitalul ...

Cum era vorba aia - vrem spitale, nu catedrale?

In plus, sa ne gandim la ce va fi condus in viitorul apropiat cinismul medical ("nu esti bolnav de covid, nu esti urgenta"). Pe termen mediu si lung, rejectul asta cinic va dauna profesiei medicale si increderii in sistem, in medicamente si in vaccinuri. Nici nu isi dau seama birocratii medicali, care se viseaza eroi si dictatori, cat rau au facut sistemului. Si cat rau ne-au facut nou, sub cuvant ca ceea ce fac, iacobinismul lor sanitar, este pentru siguranta noastra”.