ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea consideră că actuala creștere a monedei euro față de leul românesc este „o măsură de retorsiune” a BNR, în condițiile în care guvernatorul Băncii Naționale a României nu a reușit  „să țină ROBOR-ul acolo unde vrea el”. Leul a ajuns la cea mai slabă cotație din istorie în raport cu euro pentru că „așa a ordonat dl Isărescu”, afrimă fostul consilier guvernamental pe chestiuni de fiscalitate, banking, piață de capital și insolvență pentru stiripesurse.ro.

De asemenea, spune Piprea, creșterea record a monedei euro față de leul românesc se va resimți inclusiv la carburanți.

„Cursul este astăzi așa cum îl vedem pentru că așa a ordonat dl Isărescu să fie, e măsură de retorsiune. A văzut că nu reușește să țină ROBOR-ul acolo unde vrea el, adică peste 3%, în așa fel încât să nu fie acuzat că ceea ce a făcut în septembrie 2017, adică saltul de la 0,8% la 3,5% a fost o manipulare a pieței, ROBOR-ul s-a dus în jos la 2,9%, se va duce probabil sub 2% în maximum o lună de zile, a zis 'Stai un pic, dacă nu vreți voi, bancherii, să faceți chestia asta, ia să umblu eu un pic la curs, un pic mai mult astfel încât să se sperie lumea'.
În rândul băncilor centrale din Europa cred că există doar două-trei care folosesc această tactică a flotării controlate a cursului, cum îi spune Isărescu, adică evoluează, se mișcă, dar nu după piață ci după un canal pe care îl stabilește banca națională ca nu cumva să te rătăcești. În consecință, a aruncat ce trebuie pe piața și a sărit cursul la euro”, a declarat Piperea.

Acesta spune că problema care se pune este că „dincolo de orice dispută politică cu Guvernul în care se implică apolitica BNR, cică este tehnocrată BNR-ul, populația este cea care o vreme va avea de suferit. Toți cei care depind de produse de import trebuie să suporte niște mici ajustări ale prețurilor, carburanții vor avea niște ajustări ale prețurilor dar nu imediat ci în timp, pentru că acciza se calculează în Euro și cei care au credite în Euro pentru că în rest un curs mai mare la Euro are avantaje pentru exportatori și poate să echilibreze balanța comercială”.

Leul s-a depreciat miercuri cu 0,52 bani (0,11%) față de euro, ajungând la cea mai slabă cotație din istorie în raport cu moneda unică europeană, respectiv 4,6722 lei/euro, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a ajuns la 4,0803 lei, în plus cu 0,31 bani (0,08%), față de cursul de marți, respectiv 4,0772 lei/dolar. Moneda națională s-a depreciat și față de francul elvețian, cu 0,30 bani (0,07%). Astfel, cotația francului a ajuns la 4,1614 lei, comparativ cu 4,1484 lei/franc. Gramul de aur s-a ieftinit cu 25,42 bani (0,15%), până la 168,2542 lei, de la 169,2768 lei, cât se stabilise în ședința precedentă.