ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea a reacționat marți pe Facebook la anunțul prezidențial privind prelungirea stării de alertă, coroborat cu declarația Ministrului Educației despre scenarii de continuare a școlii în regim de distanțare socială dacă va izbucni un nou val de epidemie la final de an. Juristul consideră că starea de alertă va fi prelungită nu doar cu încă o lună, ci chiar până la începutul anului viitor și nu își face speranțe că parlamentarii vor vota altfel decât le dictează președintele republicii, prin Guvernul PNL.
 
„Starea de alertă se prelungește cu încă o lună. Cel puțin o lună. Luându-mă după planurile ministrului de la învățământ, care vrea să amplaseze corturi și containere în curtea școlii, pentru a asigura „distanțarea socială” în școli, precum și după sfătoșii din spitalele de infecțioase, care ne învață cum să ne obișnuim cu noua normalitate, adică masca pe față a la chinoise și segregarea socială a la Alabama 1961, înțeleg că, de fapt, starea de alertă va dura până pe la finalul lui 2020 - începutul lui 2021.

Aveți speranțe că parlamentul va respinge noua hotărâre a guvernului Orban de prelungire a stării de alertă? Eu nu. Prea mult securism pe acolo și, în plus, deja herr prezident i-a amenințat voalat pe „domnii parlamentari” să nu cumva să iasă din rând și să voteze contra diktatului său de azi.

Cel mult putem spera că justiția va fi mai înțeleaptă și adecvata trendului global (nota - până și OMS spune azi că guvernele trebuie să se concentreze pe pacienții cu semne vizibile de boală, și nu pe asimptomatici, iar purtarea măștii de protecție nu este indicată decât în situații foarte speciale, dar nici atunci nefiind în totalitate protectivă).

Deocamdată, așteptăm să vedem ce va spune Curtea de apel București, în dosarul pe care l-am avut azi.

Până atunci, purtarea măștii la examen, în instituții publice, în spații închise, precum și termoscanarea, sunt absurdități cu care trebuie să ne confruntăm în continuare (deși reglementările care le impun sunt ilegale). Deasemenea, oamenii trebuie să se teamă în continuare de arestul medical, chiar dacă sunt asimptomatici (adică, nu au semne de boală), căci așa e la noi, ca la nimenea.

Poate lumea își dă seama, totuși, între timp, că au pus pe soclu statuile greșite.

PS O știre despre corporatiști, cei mai aprigi susținători ai eroismului de tip #stațiacasă : sunt estimări că în jur de 20% dintre ei sunt deja în șomaj; vă dați seama ce înseamnă asta pentru o zonă ca Pipera, de exemplu, unde lucrează peste 250 de mii de corporatiști? Înseamnă că 50 de mii de corporatiști nu mai au job acolo, înseamnă că sunt cu 50 de mii de clienți de fast food, pub, mall, uber, glovo etc. mai puțini. În ritmul ăsta, până la ridicarea stării de alertă (estimez decembrie 2020 - ianuarie 2021) vor mai rămâne doar jumătate din joburi în acea zonă. Plus zeci de mii de falimente de IMM-uri și chiar falimentul cel puțin al unui mall”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, marți, pe Facebook. Acesta a mai anunțat și că are în lucru un material „interesant”, „de top”, despre care va face precizări miercuri.

După cum ActiveNews informase anterior, avocatul Gheorghe Piperea a depus pe 21 mai o cerere în nume propriu la Curtea de Apel București, solicitând suspendarea stării de alertă pe motiv că aceasta încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor.