ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul candidat independent la europarlamentare, avocatul Peter Costea a făcut luni o analiză a șanselor pe care le are contestația făcută de Klaus Iohannis la CCR în privința legii care interzice propaganda ideologiei gender în școli. Juristul consideră că această mișcare a președintelui este o greșeală politică, generată de o încăpățânare sau „pasiune în întregime irațională”. Nici chiar din punct de vedere legal, argumentele aduse de Iohannis pentru a susține presupusa neconstituționalitate a legii nu stau în picioare, potrivit avocatului Costea. 

„Ideologia de gen – șansele dlui Iohannis la Curtea Constituțională

Sâmbătă v-am informat că dl Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea care interzice ideologia de gen. Revin astăzi cu o analiză a șanselor.

Din punct de vedere politic, contestația d-lui Iohannis este o greșeală. Ideologia de gen nu prezintă niciun avantaj, ci doar dezavantaje și consecințe grave pentru copii și adolescenți.

Consecințele vor implica costuri enorme. 90% dintre cei care își schimbă sexul o regretă. Mulți dintre ei se sinucid. În plus, o fată nu devine niciodată bărbat 100% prin schimbarea sexului biologic, iar un bărbat nu devine niciodată 100% femeie.

Persoanele care își schimbă sexul rămân singure, nu pot întreține relații cu persoanele de sex opus, nici de intimitate, nici sociale, nu se vor căsători niciodată, și nu vor avea copii niciodată. Pe cum îmbătrânesc, cu atât arată tot mai desfigurați și nenaturali. Cu cât îmbătrânesc, cu atât e nevoie de mai multă atenție medicală, dar și de terapie psihică.

Nu e greu de conchis, deci, că pasiunea cu care dl Iohannis urmărește să impună ideologia de gen în România e în întregime irațională. Nici o persoană rațională nu poate, de bună credință, facilita transformarea intenționată a vieții unor oameni în vieți mizerabile.

Din punct de vedere legal, cele șase raționamente propuse de dl Iohannis pentru neconstituționalitate nu mi se par convingătoare.

Primul e libertatea de conștiință, gândire și opinii. În opinia mea, acest argument e slab. E greu de priceput cum acesta ar putea fi cazul.

În al doilea rând, dl Iohannis susține că legea încalcă principiul egalității în fața legii. Nu pricep cum acesta ar putea fi cazul, deci intuiția îmi spune că acest argument va fi respins.

În al treilea rând, dl Iohannis zice că legea încalcă autonomia universitară. Probabil că acest argument va fi validat de Curtea Constituționala, dar numai la nivel universitar, nu la nivel preuniversitar.

În al patrulea rând, dl Iohannis susține că legea încalcă libertatea de expresie, un argument care probabil va fi validat de Curtea Constituțională la nivel universitar, dar nu la nivel preuniversitar.

Al cincilea argument este că interzicerea ideologiei de gen încalcă separarea puterilor în stat. Nu tocmai. Este un argument speculativ și, cred, va fi respins.

Ultimul argument propune că interzicerea ideologiei de gen contravine Convenției de la Istanbul. E singurul argument care mi se pare viabil. Faptul că e plasat chiar la finalul contestației, însă, denotă că avocații d-lui Iohannis nu sunt chiar siguri că e un argument bun”, a explicat avocatul Peter Costea, luni, pe Facebook.

Convenția de la Istanbul este un tratat internațional privind combaterea violenței împotriva femeilor și prevenirea violenței domestice în țările Consiliului Europei, printre care și România, dar acest document introduce, pe de altă parte, ideea radicală că genul este doar un construct social, nu un dat al naturii. Definiția Convenției pentru noțiunea de gen diferă de sexul persoanei și se referă la „rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați”.

Statele semnatare ale acestui tratat se obligă la art. 12 să ia „măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale și culturale de comportament al femeilor și bărbaților, în vederea eradicării prejudecăților, obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorității femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei și bărbați” și să se asigure că „obiceiul, cultura, religia, tradiția sau așa-numita „onoare” nu vor fi considerate drept justificare pentru orice acte de violență acoperite de sfera de aplicare a prezentei Convenții”. 

În același timp, statele semnatare se obligă la art. 14 să facă „acolo unde este cazul, demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relațiile interpersonale, violența de gen împotriva femeilor și dreptul la integritate personală, adaptate capacității în evoluție a elevilor, în curriculumul formal și la toate nivelele de educație”. 

Dat fiind că această convenție nu face distincție între apărarea drepturilor femeilor, principiu agreat de toată lumea, și aplicarea tezelor ideologiei gender la adresa femeilor, care include în rândul femeilor orice persoană care se consideră femeie pe baza noii definiții a genului, este de așteptat ca această convenție să fie invocată pentru a forța aplicarea în sistemul educațional din România a ideologiei gender, suportul teoretic al activismului homosexualilor în societate.