Avocatul Poporului a transmis, vineri, că internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19, ceea ce ar fi ”nu doar un abuz, dar și un pericol de izbucnire a unor noi focare”.
 
Avocatul Poporului transmite, vineri, după apariția mai multor reclamații și articole de presă potrivit cărora pacienților li se solicită teste pentru coronavirus la internarea pentru alte afecțiuni, că acest lucru este considerat ”nu doar un abuz, dar și un pericol de izbucnire a unor noi focare, în condițiile în care nu toți își permit costurile testării pe cont propriu”.

”Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății”, a transmis instituția.

Sursa citată a precizat că, din răspunsul primit de la Ministerul Sănătății, situația este reglementată.

Astfel, ”potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 828/2020 cu modificările și completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test”.

”Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”, a mai transmis Avocatul Poporului, citând din răspunsul primul de la Ministerul Sănătății.

De asemenea, începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR.

Pacienții suspecți vor fi internați în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testați prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, testări decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Instituția concluzionează că ”persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești”.