ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Poporului, Renate Weber, a reclamat lipsa serviciilor medicale acordate pacienților cu afecțiuni non-Covid-19 de la debutul crizei sanitare, afirmând că au fost constatate decese la copii de vârstă foarte mică din cauză că aceștia nu au primit la timp îngrijirile medicale de care aveau nevoie.

”Să nu ne mirăm că se ajunge la terapie intensivă pentru că unii au comorbidități, și acelea s-au accentuat în perioada această. Ea a fost și din păcate va continua acum pentru că din nou spitale au fost numite COVID, suport COVID, dar nu mai fac aproape nimic altceva. Eu văd o problema foarte mare în lipsa serviciilor medicale firești, normale în această perioadă. (...) Au murit copii, au murit bebeluși, au murit copii de vârstă foarte fragedă, pur și simplu pentru că au fost plimbați printre spitale, pe teste COVID care nu se făceau, care nu veneau”, a declarat Renate Weber marți seară, într-o intervenție la Antena 3.

Renate Weber subliniază și un aspect conex - prețurile testelor COVID pentru cei care nu se înscriu în ”algoritmul” autorităților  ”sunt duble față de cele din alte țări europene”.

De asemenea, Renate Weber subliniază și grava situație a lipsei raportării deceselor cauzate de infecțiile nosocomiale,  intraspitalicești – până anul trecut o cauză majoră, aflată în prim planul criticilor sistemului sanitar și spune că e nevoie de ”un plan, cum ieșim din situația asta” la care să lucreze specialiști în domeniul sanitar.

Mai mult decât atât, Avocatul Poporului a reclamat o altă problemă ”foarte gravă”, care este legată de educație. Weber spune că anul 2020 este ”un an de sacrificiu” din punctul de vedere al învățământului.”Dacă această pandemie mai continuă mult și noi continuăm cu această abordare pe învățământul asta online, care nu prea e învățământ, o spun toți (...) o să avem o generație de sacrificiu, clar”, a spus Weber.

Ea a precizat că afectați nu sunt doar elevii care au de dat examene finale, ci și copiii cu vârstă școlară.