ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Poporului susține că proiectul Legii carantinării, în varianta înaintată de Guvern, conține multiple probleme: spre exemplu, mutarea forțată a medicilor în alte spitale încalcă dispozițiile CEDO și ar putea fi considerată muncă forțată, consideră Renate Weber, citată de Știri pe Surse

„Am citit cu foarte mare atenție ceea ce a plecat de la Guvern, ceea ce a ieșit de la Camera Deputaților și încerc să urmăresc ceea ce se discută în Senat.

CCR a zis clar: este neconstituțional să se dicteze internarea unei persoane printr-o decizie a unui ministru. Noi discutăm acum despre Legea carantinării. Guvernul a stat destul de mult pentru a elabora proiectul de lege și apoi cere Parlamentului să-l aprobe într-un ritm nebunesc. Problemele apar la aplicarea acestei legi. Nu s-a pus niciodată problema distrugerii bunurilor. A mai apărut problema a ceea ce se întâmplă cu copiii care au părtinții în izolare/carantinare. Aici s-a speriat lumea, când a văzut amendamentul din Camera Deputaților. Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat. Păi așa suntem în această categorie toți cetățenii acestei țări.

De asemenea, s-a venit cu acea idee a detașării medicilor pentru 30 de zile. Medicii spun așa: mă obligi, fără voia mea, să schimb locul de muncă, să lucrez în altă parte și cred că aceste măsuri contravin practicilor CEDO privind munca forțată.

Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege.

În această lege se vorbește despre izolare, despre carantină, dar în acest proiect de lege lipsesc cu desăvârșire contravențiile.

Se vorbește mult despre reintroducerea stării de urgență, dar Guvernul n-a modificat acel OUG declarat neconstituțional de către CCR și, dacă se introduce starea de urgență, nu vor exista contravenții”, a afirmat Renate Weber, luni seară, la Antena 3.

Avocatul Poporului e cel care a sesizat CCR privind neconstituționalitatea măsurilor de gestionare a situației de urgență epidemiologică (inclusiv carantinarea - n.r.) prin ordin de ministru și nu prin lege. După ce CCR a declarat neconstituțională carantinarea asimptomaticilor prin ordin de ministru, Guvernul a întocmit un proiect de lege similar, pe care l-a înaintat Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Prevederile acestuia fiind însă considerate abuzive (carantinarea și izolarea persoanelor, inclusiv de către medici, carantinarea bunurilor, plasarea copiilor celor izolați în grija statului, detașarea forțată a medicilor ș.a.), societatea civilă s-a mobilizat să protesteze timp de mai multe zile în București.   Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews