ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instituția Avocatului Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu și va face demersuri legale în cazul copiilor români preluați de lângă mama lor, Camelia Smicală, de către autoritățile din Finlanda.

Cazul Cameliei Smicală a ajuns în vizorul opiniei publice în 2015, când cei doi copii ai ei au fost preluați de autorități și duși în centre de plasament diferite.

Camelia Smicală s-a stabilit de mai mulți ani în Finlanda, fiind căsătorită cu un bărbat finlandez. În urma despărțirii de soț, acesta a reclamat-o că intenționează să plece în România împreună cu copiii, motiv pentru care, în primăvara anului 2015, autoritățile finlandeze au preluat copiii de la domiciliul mamei.

În acel moment, mama a încercat din răsputeri să-și recapete copiii, a învățat limba finlandeză și s-a angajat ca medic anestezist, pentru a face dovada faptului că își poate întreține copiii. De asemenea, a apelat la Ambasada Finlandei și la Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților, în speranța că autoritățile române o vor sprijini în acest sens.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuți în România de către bunicii materni din Piatra Neamț.