ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azerbaidjanul își propune să șteargă identitatea armeană a Catedralei-Mamă din Shushi , anunță ministerul de externe de la Yerevan.  Acțiunile întreprinse de Azerbaidjan la Catedrala Sfântului Mântuitor Ghazanchetsots din Shushi sunt deplorabile, deoarece există deja multe precedente pentru distrugerea lăcașelor de cult, monumentelor armene, precum și justificarea unor astfel de acțiuni, a declarat astăzi Ministerul armean al afacerilor externe.

Imaginile care au apărut pe rețelele de socializare arată că o parte din cupola catedralei a fost deja îndepărtată.

„Printre numeroasele crime de război comise de forțele armate azere în timpul agresiunii împotriva Artsakh se numără vizarea deliberată a catedralei Shushi Ghazanchetsots cu arme de înaltă precizie de două ori într-o zi, urmată de actul de vandalism după ce a fost stabilită încetarea focului”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, este revoltător faptul că Azerbaidjanul desfășoară acțiuni la Catedrala Shushi fără a se consulta cu Biserica Apostolică Armeană, ceea ce încalcă în mod clar dreptul credincioșilor armeni la libertatea religioasă. Este la fel de îngrijorător faptul că Azerbaidjanul a început să schimbe aspectul arhitectural al bisericii înainte de lansarea lucrărilor de către misiunea de evaluare a experților UNESCO.

Este evident că Azerbaidjanul blochează în mod deliberat intrarea experților UNESCO în siturile de patrimoniu cultural armean pe cale de dispariție, pe de o parte pentru a acoperi crimele de război pe care le-a comis și, pe de altă parte, pentru a schimba integritatea istorico-arhitecturală a monumentului.

În această situație, toate preocupările părții armene că aceste acțiuni ale Azerbaidjanului sunt manifestări de vandalism, care vizează privarea Catedralei Mamei Shushi de identitatea sa armeană, sunt mai mult decât justificate. Catedrala din Șhushi reprezintă unul dintre cele mai importante centre ale Bisericii Apostolice Armene din Artsakh. Orașul Shushi a fost capturat de trupele azere în timpul războiului de 44 de zile de anul trecut în zona de conflict din Nagorno-Karabakh. 

Sursa: Arka.am