ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Călin Georgescu, politicianul naționalist care conduce cursa prezidențială din România, a declarat pentru BBC că, dacă va fi ales, va pune capăt oricărui sprijin pentru Ucraina, scrie BBC.

El se confruntă cu un al doilea tur de scrutin în alegerile de duminică, unde va candida împotriva Elenei Lasconi, o fostă prezentatoare TV care face campanie pe o platformă ferm pro-UE.

Georgescu, a cărui singură campanie electorală s-a desfășurat pe rețelele de socializare, a declarat că va face din „poporul român” prioritatea sa.

Dar a negat că succesul său surprinzător de până acum a fost rezultatul unei operațiuni de influență susținută de Rusia, spunând că nu-i pasă de „minciunile” agențiilor de informații din țara sa, deoarece el lucrează cu Dumnezeu și cu poporul.

Într-un interviu uneori tensionat, în care i-a lăudat pe Donald Trump și pe liderul maghiar Viktor Orban, Georgescu s-a referit la Vladimir Putin ca la un „patriot și un lider”.

El a adăugat apoi: „Dar nu sunt un fan”.

El a declarat că România este interesată doar să promoveze pacea la granița sa, dar a refuzat să spună că aceasta ar trebui să se facă în condițiile Kievului.

Când a fost întrebat dacă este de acord să rămână alături de Ucraina, așa cum spune UE, „atâta timp cât va fi nevoie”, Georgescu a spus „Nu”. El a spus că lucrurile se vor schimba.

„Sunt de acord doar că trebuie să am grijă de poporul meu. Nu vreau să-mi implic poporul”, a răspuns el, precizând că România - membră UE și NATO - nu va mai oferi niciun sprijin militar sau politic vecinului său.

„Zero. Totul se oprește. Trebuie să am grijă doar de oamenii mei. Avem și noi o mulțime de probleme”.

Sub o președinție Georgescu, România s-ar alătura Ungariei și Slovaciei ca simpatizanți ai Rusiei pe flancul estic al NATO, scrie BBC.

Ar fi, de asemenea, o lovitură serioasă pentru solidaritatea UE în privința Ucrainei, chiar în momentul în care se confruntă cu perspectiva de a-și asuma mai multe responsabilități în ceea ce privește sprijinirea Kievului odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Georgescu a subliniat că va menține România în interiorul UE și al NATO, dar că totul de acum înainte va fi „negociat” și se va concentra pe interesele țării sale.