ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În întreaga Fâșie Gaza, într-un peisaj proaspăt transformat de război, munții de gunoaie împuțite reprezintă un pericol grav pentru sănătate și mediu. "Nu am mai trăit niciodată lângă gunoaie", spune Asmahan al-Masri, o femeie strămutată, originară din Beit Hanoun, în nord, a cărei casă este acum un teren viran în Khan Younis, arată BBC într-un reportaj, preluat de Știripesurse.

Pe lângă problemele cu gunoaiele. foametea și lipsa de medicamente sunt alte fenomene care se răspândesc în Gaza, după cum mai arată BBC.

„Plâng la fel ca orice altă bunică, pentru că nepoții sunt bolnavi și au scabie (n. r., cf. Dex: boală parazitară a pielii, la oameni și la animale, produsă de un artropod, care se manifestă prin mâncărime, iritații, căderea părului etc). Aceasta este ca o moarte lentă. Nu există demnitate".

În opt luni, se estimează că în teritoriul palestinian s-au acumulat peste 330.400 de tone de deșeuri solide, potrivit ONU și agențiilor umanitare care se ocupă de salubritate.

Șaisprezece oameni din familia lui Masri împart un cort într-o tabără din apropierea Universității al-Aqsa, cu nori de muște și uneori șerpi. Câinii vagabonzi pot sta amenințător în apropiere. Toți rezidenții se plâng de mirosul constant. „Mirosul este foarte deranjant. Îmi țin ușa cortului deschisă pentru a putea lua aer, dar nu există aer", spune Asmahan. "Doar miros de gunoi".

Unele dintre cele peste un milion de persoane care au fugit recent din calea ofensivei militare israeliene în orașul Rafah din sudul țării au fost forțate să locuiască în zone deschise, care au fost deja transformate în gropi de gunoi temporare.

"Am căutat peste tot un loc potrivit, dar suntem 18 persoane cu copiii și nepoții noștri și nu am putut găsi niciun alt loc unde să stăm împreună", spune Ali Nasser, care a decis să se mute recent în tabăra de la Universitatea al-Aqsa de la casa sa din Rafah. "Călătoria până aici ne-a costat peste 1.000 de shekeli (268 de dolari), iar acum finanțele noastre sunt distruse. Nu avem locuri de muncă, nu avem niciun venit, așa că suntem forțați să trăim în această situație disperată. Suferim de vărsături, diaree și mâncărimi constante ale pielii."

Înainte de război, anii de blocadă impusă de Israel și Egipt asupra Gazei, care era guvernată de Hamas, au pus la grea încercare serviciile de bază, cum ar fi eliminarea deșeurilor.

Evoluția înainte și după atacul sângeros din 7 octombrie

Din cauza restricțiilor stricte impuse de Israel, din motive de securitate, cu privire la ceea ce putea intra pe teritoriu, nu existau suficiente camioane de gunoi, nu existau echipamente pentru sortarea și reciclarea deșeurilor menajere și pentru eliminarea corectă a acestora.

De la atacurile mortale din 7 octombrie, conduse de Hamas, armata israeliană a blocat accesul în zona de frontieră, unde se află cele două principale depozite de gunoi din Gaza. Una din Juhr al-Dik deservea anterior nordul, iar cealaltă, din al-Fukhari, deservea zonele centrale și sudice.

"Asistăm la o criză de gestionare a deșeurilor în Gaza, care s-a agravat foarte mult în ultimele luni", a declarat Sam Rose, director de planificare pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni, Unrwa.

Imaginile de pe rețelele de socializare compilate de BBC Verify arată că depozitele temporare de deșeuri s-au mărit pe măsură ce oamenii au fugit în valuri spre diferite orașe. BBC Verify a autentificat aceste locații din Gaza City, Khan Younis și Rafah din februarie până în iunie anul acesta.

Analiza prin satelit realizată de BBC Verify a aruncat anterior o lumină asupra unui alt aspect al problemelor de salubritate, arătând că jumătate din instalațiile de tratare a apei și a apelor uzate din Gaza au fost avariate sau distruse de când Israelul a început acțiunea militară împotriva Hamas.

"Vezi bălți masive de nămol gri-maroniu în jurul cărora oamenii trăiesc pentru că nu au de ales și vezi grămezi mari de gunoaie. Fie că acestea sunt pur și simplu lăsate în fața caselor oamenilor, fie că, în unele locuri, oamenii au fost forțați să se mute în apropierea depozitelor temporare de deșeuri care au fost înființate", spune Rose.

"Oamenii trăiesc literalmente printre gunoaie"

Deplasarea în masă a oamenilor a copleșit autoritățile locale care se ocupă adesea de instalații deteriorate din cauza bombardamentelor israeliene în curs de desfășurare. Acestea se plâng de lipsa personalului, a echipamentelor și a camioanelor de gunoi, precum și a combustibilului pentru a le pune în funcțiune.

La municipalitatea din Khan Younis, un oficial, Omar Matar, își exprimă regretul pentru condițiile îngrozitoare în care trăiesc acum cei care locuiesc în apropierea Universității al-Aqsa. "Aceste gropi de gunoi aleatorii nu respectă standardele de sănătate și de mediu. Ele nu opresc răspândirea mirosurilor, a insectelor și a rozătoarelor", spune el.

"Ele au fost create anterior ca măsură de urgență din cauza închiderii gropii de gunoi Sofa [de la al-Fukhari], până când se va găsi o soluție cu instituțiile internaționale pentru a transporta deșeurile acolo", explică el.

Un purtător de cuvânt al organismului militar israelian, Cogat, a spus pentru BBC că acesta analizează mai multe soluții diferite pentru problema deșeurilor din Gaza.

Programul ONU pentru Dezvoltare spune că a fost implicat recent în colectarea a 47.000 de tone de deșeuri din centrul și sudul Gaza și că a distribuit 80.000 de litri de combustibil pentru efortul de curățare. Însă mai sunt multe de făcut.

Acum, pe măsură ce temperaturile de vară cresc, există noi avertismente din partea agențiilor umanitare cu privire la pericolele pentru sănătate pe care le prezintă atât de mult gunoi.

Cu toate acestea, disperarea îi determină pe mulți locuitori din Gaza să își asume riscuri suplimentare: să scotocească prin gunoaie, pentru a găsi ceva de mâncare, de folosit sau de vândut.

"Ne-am obișnuit cu mirosul. În fiecare zi venim aici împreună să căutăm cutii de carton și alte lucruri pe care să le putem arde pentru a face focul", spune Mohammed, unul dintre băieții dintr-un grup care adună gunoiul de lângă Deir al-Balah, în timp ce acesta este plin de deșeuri provenite din ambalarea ajutoarelor și din eforturile rudimentare de a curăța locurile afectate de atacurile aeriene israeliene.

Mazad Abu Mila, un bărbat strămutat din Beit Lahia, spune că este în căutarea de fier vechi pe care l-ar putea folosi pentru a construi un cuptor: "Ne-am lăsat toți banii în urmă, magazinele, mașinile, animalele, casele. Toate au fost lăsate. Acesta este cel mai periculos lucru pentru sănătatea noastră. Nu m-aș fi dus niciodată la o groapă de gunoi înainte, dar acum, toată lumea vine aici."
 
BBC/ Traducere: Știripesurse