ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În timp ce apar rapoarte privind revenirea măștilor și temerile legate de răspândirea unei noi tulpini de COVID-19, un studiu privind măștile arată că unele dintre ele pot avea pericole ascunse, notează Western Journal.

Deși urgența națională COVID-19 s-a încheiat, universități precum Rutgers din New Jersey și Morris Brown College din Atlanta impun cerințe privind utilizarea măștilor în campusurile lor. Spitalul Upstate din Syracuse, New York, s-a alăturat, de asemenea, tendinței.

Mai mult, varianta BA.2.86 a stârnit îngrijorare deoarece pare capabilă să eludeze imunitatea existentă împotriva coronavirusului.

Un raport al CNN a sugerat să se poarte din nou măști.

"Dacă sunteți un îngrijitor pentru cineva care prezintă un risc crescut de complicații în urma unei infecții, atunci cred că ar trebui să luați în considerare și posibilitatea de a vă pune o mască în locurile publice", a declarat Dr. Jonathan Reiner, cardiolog și profesor la George Washington University School of Medicine & Health Sciences.

Dar un studiu care a fost publicat în aprilie în revista Ecotoxicology and Environmental Safety și prin intermediul National Institutes of Health a declarat că nu toate măștile sunt egale și că unele pot fi de-a dreptul periculoase, eliberând substanțe chimice legate, care pot cauza convulsii și cancer.

"O creștere a concentrației de particule din mediul înconjurător și răspândirea virusului COVID-19 au crescut dramatic timpul pe care îl petrecem purtând măști. Dacă aceste măști eliberează substanțe chimice dăunătoare, pot exista efecte nocive asupra sănătății umane", se arată în studiu.

Studiul a menționat că măștile KF94 fabricate în Coreea de Sud au prezentat niveluri de substanțe chimice toxice "la concentrații de 22,9-147 de ori mai mari decât cele găsite în măștile fabricate din alte materiale, cum ar fi bumbacul și alte țesături funcționale".

Studiul a raportat că compușii organici volatili eliberați de măștile KF94 au fost "de aproximativ 14 ori mai mari decât cei eliberați de măștile din bumbac" și că, în unele cazuri, nivelul de substanțe chimice toxice eliberate a reprezentat "un risc pentru sănătatea umană".

Studiul a menționat că, pe vreme mai caldă, cantitatea de substanțe chimice toxice eliberate a crescut.

"Este clar că trebuie să se acorde o atenție deosebită COV-urilor asociate cu utilizarea măștilor KF94 efectele acestora asupra sănătății umane", scrie în studiu.

Cotidianul britanic Daily Mail a relatat că Agenția pentru Protecția Mediului a cerut menținerea nivelurilor totale de compuși organici volatili sub 0,5 părți pe milion în interior.

Acesta a raportat că cea mai proastă mască eșantionată în cadrul studiului avea aproximativ 4,8 părți pe milion - de peste nouă ori mai mult decât limita EPA.

Dr. Stuart Fischer, din New York, a declarat că studiul nu a fost concludent, dar a spus că "se pare că există randamente din ce în ce mai mici în ceea ce privește necesitatea măștilor".

"Cred că respectarea recomandărilor generale ar putea fi utilă, dar nu este clar încă dacă avem nevoie de edictele radicale de acum trei ani. Este posibil ca temerile extreme cu privire la letalitatea COVID să fi condus la decizii care au fost contraproductive", a spus el.

"COVID nu va dispărea pentru mult timp, dacă va dispărea vreodată. Avem nevoie cu disperare de politici care să nu ne fractureze societatea, oferind în același timp o protecție minimă", a mai spus el.

Cercetările efectuate de Institutul Cochrane, pe baza a 78 de studii, au concluzionat că măștile au făcut "o diferență mică sau deloc" în ceea ce privește infecțiile și decesele cauzate de COVID-19.