ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Liturghie și slujbele din ziua de duminică (22.03.2020) se vor desfășura în aer liber cu maximum 100 de participanți, având în vedere faptul că aspectele referitoare la formarea grupurilor de persoane din ordonanța militară nr. 2 vor intra în vigoare luni seară (23.03.2020), anunță Cancelaria Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, într-un scurt comunicat emis duminică dimineață. Reprezentanții Patriarhiei Române se vor consulta cu autoritățile publice competente, urmând să aducă noi precizări privind modul de desfășurare a slujbelor în viitor, informează Basilica.ro .

„Aseară târziu autoritățile competente au adoptat noi măsuri de limitare a circulației persoanelor și a întrunirilor, având diferite date și ore de intrare în vigoare. Ordonanța militară nr. 2, care le aprobă, este publicată în Monitorul oficial din noaptea în care a trecut.

În temeiul art. 3 al Ordonanței militare nr. 1 parohiile și mănăstirile din Biserica Ortodoxă Română au făcut pregătiri laborioase pentru a organiza desfășurarea Sfintei Liturghii în afara lăcașului de cult, în prezența a maximum 100 persoane, aflate la cel puțin 1 metru una de cealaltă.

Întrucât, prin raportare la art. 5 alin 5 din Ordonanța militară nr. 2, măsura evitării formării grupurilor mai mari de trei persoane intră în vigoare începând cu data de 23 martie 2020 ora 22.00 și nu se face referire la vreo eventuală abrogare a desfășurării evenimentelor în aer liber cu maximum 100 de persoane, astăzi Sfânta Liturghie se va desfășura potrivit celor deja stabilite, în afara lăcașului de cult.

După consultarea cu autoritățile publice competente Patriarhia Română va aduce noi precizări privind modul de desfășurare a slujbelor în viitor”, a transmis Cancelaria Sinodului BOR.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunțase sâmbătă seară noi măsuri restrictive privind circulația persoanelor, printre care evitarea formării grupurilor de mai mult de 3 oameni și permiterea desfășurării slujbelor religioase în interiorul lăcașurilor de cult, dar fără accesul credincioșilor. Cu toate acestea, ordonanța militară nr. 2 nu abroga în mod explicit prevederile ordonanței nr. 1 despre aprobarea evenimentelor ținute în aer liber cu maximum 100 de participanți.
 
Credincioșii care „din binecuvântate pricini” nu reușesc să ajungă la slujbă, dar își doresc să o urmărească la distanță, au la dispoziție Radioul și Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, precum și transmisia live pe Facebook sau YouTube.