ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că problema gravă preoților români ortodocși din Ucraina terorizați de autorități va fi discutată în cadrul Sfântului Sinod, de pe data de 9 februarie. Acesta a condamnat agresiunea autorităților ucrainene împotriva Bisericii, împotriva credinței și împotriva românismului, exprimându-și speranța ca și Guvernul României să se implice în detensionarea acestei situații absurde.

După declarațiile controversate ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, condamnate de opinia publică, BOR a decis, totuși, să facă un pas pentru stoparea atacurilor autorităților ucrainene împotriva preoților români ortodoși din Cernăuți. Astfel, problema va fi dezbătută în cadrul Sfântului Sinod al BOR, unde se vor decide măsurile care vor fi luate. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a criticat dur prigonirea preoților ortodocși din Ucraina, arătând că nu poate accepta agresiunile împotriva românismului și a credinței.

”Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina.
 
Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dreapta credință

Ortodoxia, dreapta credință, este dominantă în doar 12 țări din întreaga lume: Belarus, Bulgaria, Cipru, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Serbia și Ucraina. Organizarea internă a bisericilor le desparte, însă legătura indestructibilă prin împărtășirea aceleiași credințe transcede sau ar trebui să transceadă orice granițe. „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci, în mod majoritar, de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a fost primul mesaj al BOR față de atrocitățile comise de ucraineni împotriva preoților ortodocși români din Ucraina. Declarația controversată a stârnit, pe bună dreptate, furia populației, care a perceput mesajul ca o delimitare a BOR față de frații români ortodocși, cărora li s-a interzis să-și folosească limba maternă până și în rugăciune. Sigur, poate că ar fi necesar și oportun ca cele 114 parohii ordodoxe române din Ucraina să revină în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române, însă lucrurile nu sunt chiar simple, mai ales în teritoriile istorice predate Ucrainei, unde ostilitatea față de români a atins cote alarmante.

Capul plecat sabia nu-l taie

Ultima ”zicere” a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a pus și mai multe paie pe foc, deși intenția era de a-l stinge cumva. Pe scurt, Patriarhia a transmis românilor și preoților din Ucraina: capul plecat sabia nu-l taie. ”Situația gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”, a afirmat Vasile Bănescu. Ceea ar fi trebuit și încă trebuie să facă Biserica Ortodoxă Română este să condamne, oficial, atacurile ucrainene împotriva preoților ortodocși români și să ceară, răspicat, încetarea acestora. Pentru că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate constitui niciodată un pretext pentru prigonirea românilor ortodocși din Ucraina.