ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei 27 de lideri din UE au convenit asupra unui program de sprijin suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE, care până acum fusese blocat de premierul ungar Viktor Orban, a anunțat joi Charles Michel, președintele Consiliului European, într-un mesaj publicat pe X, informează Știripesurse.
"Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă leadershipul și responsabilitatea de a sprijini Ucraina; știm care este miza", a declarat Michel.

Ajutorul european pentru Ucraina (33 de miliarde sub formă de împrumuturi și 17 miliarde sub formă de granturi) este inclus într-un amendament la bugetul UE până în 2027. Kievul are nevoie disperată de acest sprijin pentru a-și menține economia pe linia de plutire, în timp ce un pachet de ajutor din partea SUA a fost blocat în Congres.
 
Bani pentru Ucraina, da! Pentru fermieri, ba!
 
În timp ce liderii UE tocmai au aprobat 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, fermierii rămân cu taxele crescute, costurile de trai ridicate și importurile ieftine.

Aproximativ 1.000 de tractoare au fost prezente, astăzi, la Bruxelles, iar poliția a folosit tunuri cu apă, în timp ce fermierii au aruncat cu ouă și au lansat artificii în jurul Parlamentului European, scrie MSN.

Poliția antirevoltă a stat de pază în spatele barierelor unde se întâlnesc liderii UE, la doar câteva străzi distanță de clădirea Parlamentului European, înconjurată de tractoare.
 
 
Unii dintre fermierii protestatari au aruncat cu ouă în clădirea parlamentului, în timp ce alții au aprins artificii și au dat foc. Poliția a răspuns folosind tunuri cu apă, a relatat presa belgiană.

Un tractor a afișat un banner pe care scria: "Dacă iubești pământul, susține-i pe cei care îl gestionează". Un alt banner scria: "Fără fermieri, nu există hrană".

Reporterul Christine Mhundwa, de la DW, a fost prezentă la clădirea Consiliului European în momentul în care liderii au sosit pentru summitul special. Ea a relatat că a văzut cele aproximativ 1.000 de tractoare, adăugând că acestea au rămas peste noapte.