ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până la marea ReUnire, sportul reunește românii de pe cele două maluri ale Prutului. În Imnnul Național „Deșteaptă-te, Române!”. În acest sfârșit de săptămână, echipa de rugby a Republicii Moldova a întâlnit echipa de rugby a Luxemburgului. Organizatorii au difuzat ca imn național al oaspeților din stânga Prutului imnul României, „Deșteaptă-te, române!”, scrie infoprut.ro.

„Iată că demersurile noastre de unificare a rugbyului românesc cu cel moldovenesc, nu rămân fără ecou”, a comentat un internaut.

„E vremea ca echipele reprezentative ale României și așa-zisei Republici Moldova să se unească. România n-a avut graniță la Prut. Rugby-ul este un sport inter națiuni. Iar noi cu frații din stânga Prutului suntem un neam românesc. Oricum ReUnirea se va face și la nivel politic între cele două state pentru că ReUnirea înseamnă DESTIN”, a scris Gabriel, un alt comentator din mediul online.

„Portdrapelul în cămașă românească, pui de Haiduc adevărat”, a notat și Violeta.

„Deșteaptă-te, române!” este din 1990 imnul României și primul imn al Republicii Moldova între 27 august 1991 și 7 iunie 1994.

La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră", scrisă de Alexe Mateevici, drept imn național și oficial al Republicii Moldova.
Între anii 1917- 1918, „Deșteaptă-te, române!” a fost Imnul Republicii Democratice Moldovenești.

Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 –1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.