Până la marea ReUnire, sportul reunește românii de pe cele două maluri ale Prutului. În Imnnul Național „Deșteaptă-te, Române!”. În acest sfârșit de săptămână, echipa de rugby a Republicii Moldova a întâlnit echipa de rugby a Luxemburgului. Organizatorii au difuzat ca imn național al oaspeților din stânga Prutului imnul României, „Deșteaptă-te, române!”, scrie infoprut.ro.

„Iată că demersurile noastre de unificare a rugbyului românesc cu cel moldovenesc, nu rămân fără ecou”, a comentat un internaut.

„E vremea ca echipele reprezentative ale României și așa-zisei Republici Moldova să se unească. România n-a avut graniță la Prut. Rugby-ul este un sport inter națiuni. Iar noi cu frații din stânga Prutului suntem un neam românesc. Oricum ReUnirea se va face și la nivel politic între cele două state pentru că ReUnirea înseamnă DESTIN”, a scris Gabriel, un alt comentator din mediul online.

„Portdrapelul în cămașă românească, pui de Haiduc adevărat”, a notat și Violeta.

„Deșteaptă-te, române!” este din 1990 imnul României și primul imn al Republicii Moldova între 27 august 1991 și 7 iunie 1994.

La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră", scrisă de Alexe Mateevici, drept imn național și oficial al Republicii Moldova.
Între anii 1917- 1918, „Deșteaptă-te, române!” a fost Imnul Republicii Democratice Moldovenești.

Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 –1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews