ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii și deputații au refuzat să ancheteze alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și Modovei în 1859, așa cum ceruse marți, într-o intervenție, fostul președinte Traian Băsescu, informează tvr.ro.

În schimb, parlamentarii au fost de acord cu prelungirea activității comisiei de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009 și pe timpul vacanței de vară.
Paralmentarii se pregăteau să voteze prelungirea activității comisiei de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009 și în vacanță, când fostul președinte Traian Băsescu a venit cu trei propuneri-șoc: „Să anchetăm corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza. [...] Să anchetăm corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2014 [...] Această comisie să-și asume și anchetarea corectitudinii alegerii de către președintele Iohannis a domnului Mihai Tudose, având în vedere că nu corespunde portretului robot anunțat de președinte. Vă rog să supuneți la vot toate cele trei propuneri”.

Președintele de ședință și-a revenit cu greu din surpriză: Vă rog, liderii de grup la prezidiu.

Parlamentarii și-au declinat prin vot competența de a ancheta istoria modernă a României. Au decis, în schimb, să se concentreze pe istoria contemporană și au căutut răspuns la întrebarea dacă să continue sau să intre în vacanță ancheta legată de alegerile prezidențiale din 2009.

Chestiunea s-a tranșat democratic, prin vot. Majoritatea a decis că senatorii și deputații din comisia de anchetă își vor întrerupe vacanța pentru a se lămuri dacă alegerile din 2009 s-au desfășurat legal sau nu.