ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinteTraian Băsescu face un apel către români să nu mai cumpere combustibil din benzinăriile companiei ungare Mol. El acuză că în aceste stații de carburant sunt distribuite hărți ale Ținutului Secuiesc autonom și că  „nicio companie nu își poate permite să facă o campanie împotriva Constituției statului pe teritoriul căruia a fost primită”.

Traian Băsescu a făcut aceste declarații sâmbătă, la Neptun, la Școala de Vară a tinerilor PMP, scrie news.ro.

„Aș remarca încă un lucru care mă deranjează cumplit - așa-numita dispută româno-maghiară plecată de la o hotărâre judicătorească. În România, deocamdată nimeni nu pune sub semnul întrebării hotărârile judecătorești. Nu ăsta este însă aspectul pe care vreau să îl sublinez, ci ceea ce face o compaie pe care România a primit-o cu ospitalitate pe teritoriul ei., Este vorba despre compania petrolieră Mol, companie aparținând Ungariei. În toate stațiile Mol se distribuie hărți cu Ținutul Secuiesc autonom. Dragii mei, toți cei care aveți mașini, vă rog din suflet nu mai cumpărați combustibil de la Mol", a afirmat fostul șef al statului, moment în care a fost aplaudat de cei aproximativ 300 de participanți la Școala de Vară a tinerilor PMP.

„Sunt atâtea benzinării. Nu mai cumpărați benzină de la Mol pentru că nicio companie nu își poate permite să facă o campanie împotriva Constituției statului pe teritoriul căruia a fost primită. Cum să promovezi prin pliante distribuite în benzinăriile Mol autonomia Ținutului Secuiesc, pe teritoriul unei țări în a cărei Constituție spune foarte clar că este stat unitar", a mai spus liderul PMP.

În discursul său, Băsescu s-a referit și la o declarație a liderului UDMR, Kelemen Hunor: "Eu nu am să uit declarația lui Kelemen Hunor că pentru ei 1 Decembrie este o zi de doliu, nu o zi de sărbătoare, uitând acest Kelemen Hunor că este cetățean român, că s-a născut aici. Din păcate, lider oportuniști, populiști din UDMR promovează aceste idei de lipsă de respect pentru istoria și realitățile țării în care te-ai născut și al cărei cetățean ești". 

Ungaria a anunțat oficial vineri că nu susține aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), invocând faptul că autoritățile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.