Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit din nou despre autonomia Ținutului Secuiesc într-un inteviu oferit unui jurnalist maghiar, transmițând „dragilor vecini” că „au o problemă când tot vorbesc despre tratatul de la Trianon” și că susținerea autonomiei contravine Constituției României, scrie adevarul.ro

Traian Băsescu a publicat pe pagina lui de Facebook un interviu luat de jurnalistul maghiar Kulcsar Arpad la finele votului dat de conducerea PMP privind excluderea FIDESZ din PPE.   Întrebat dacă este mai problematic faptul că FIDESZ susține autonomia Ținutului Secuiesc sau că nu respectă contractele europene, Băsescu a răspuns că „ambele aspecte sunt în mod egal problematice”. Acesta a explicat despre susținerea autonomiei, faptul că ar încălca Constituția României și a atacat FIDESZ, spunând că partidul are aceeași viziune politică ca și Iosif Stalin

„Contravine Constituției României, iar susținerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei și ai FIDESZ este un amestec grosolan al țării vecine în treburile interne ale României;   - În perioada când România s-a aflat sub ocupația URSS, prin voința lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele județe Covasna, Harghita și Mureș. Regiunea a fost desființată în 1968, la câțiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a țării. Este ciudat că și Stalin și FIDESZ au aceeași viziune politică”, a susținut fostul președinte în interviu.   Acesta a mai subliniat că maghiarii din România ar trebui să se „consoleze cu propria istorie”.   „Și mai aveți voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiți de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeți că impresionați? Consolați-vă și împăcați-vă cu propria istorie. Ați pierdut războiul, ați pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi”, a mai declarat Băsescu.  


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews