ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sirian Bashar Assad a sosit marți la Moscova, unde este așteptat să se întâlnească cu aliatul său de nădejde, președintele rus Vladimir Putin. O declarație a Kremlinului care a anticipat întâlnirea de miercuri dintre Assad și Putin a indicat că pe ordinea de zi se va afla "dezvoltarea în continuare a cooperării ruso-siriene în domeniile politic, comercial, economic și umanitar, precum și perspectivele pentru o soluționare cuprinzătoare a situației din Siria și din jurul acesteia", potrivit TASS, citat de Zero Hedge.

Comunicatul a mai precizat că miercuri este "aniversarea conflictului" care a început acum 12 ani, în martie 2011. Assad a ieșit victorios mai ales cu ajutorul Rusiei, având în vedere intervenția militară rusă la invitația liderului sirian în 2015.

Atât Damascul, cât și Moscova au caracterizat conflictul ca fiind în mod fundamental rezultatul eforturilor de schimbare a regimului care îl vizează pe Assad, conduse din exterior de Statele Unite și aliații din Golf. Dar în acest an, pentru prima dată, au avut loc vizite frecvente ale reprezentanților din capitalele arabe la Damasc.

Washingtonul a reacționat, desigur, avertizându-și aliații regionali să nu-l primească pe Assad "înapoi din frig" - dar puțini par să asculte, iar acum se așteaptă ca impulsul dat de acordul de pace și normalizare încheiat vinerea trecută între Iran și Arabia Saudită, mediat de China, să realinieze și mai mult regiunea, îndepărtând-o de interesele SUA.

În această călătorie la Moscova, atât Putin, cât și Assad vor profita de acest impuls pozitiv în favoarea Siriei, într-un moment în care sancțiunile severe conduse de SUA continuă să fie în vigoare. Potrivit detaliilor privind sosirea lui Assad pe covorul roșu la Moscova: 

Assad a fost primit de reprezentantul special al lui Putin pentru Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, pe aeroportul internațional Vnukovo din Moscova.

Înainte de cutremurul mortal din 6 februarie, care a ucis 50.000 de persoane în Turcia și Siria, Rusia a mediat discuții între cele două țări afectate de cutremur.

Reprezentanții turci sunt așteptați să fie prezenți la evenimentele legate de vizita lui Assad, The Associated Press detaliind că "miniștrii adjuncți de externe sirieni, turci și ruși, precum și un consilier de rang înalt al omologului lor iranian vor purta, de asemenea, discuții miercuri și joi la Moscova pentru a discuta despre "eforturile de combatere a terorismului" în Siria".

Având în vedere că Assad și armata siriană au ieșit victorioși după mai bine de un deceniu de lupte, în care, de asemenea, în mai multe rânduri, SUA au bombardat orașe și zone controlate de guvern, inclusiv capitala, chiar și Turcia pare să se încălzească la ideea unei apropieri. Ambele părți doresc ca trupele americane să fie scoase și din nord-estul Siriei. Președintele Erdogan s-a arătat deranjat, în special, de antrenamentele și sprijinul acordat de Washington grupurilor kurde siriene aliate cu PKK, care se află în afara legii.

VIDEO: