ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele parlamentului, Hammouda Sabbagh, a declarat în cadrul unei conferințe în direct că Assad a obținut 95,1% din voturi, iar prezența la vot a fost de 78,6%, informează BBC.

Cei doi contracandidați ai săi, Abdullah Salloum Abdullah și Mahmoud Ahmed Mari, au obținut 1,5% și, respectiv, 3,3% din voturi. Opoziția siriană a calificat votul drept o farsă, în timp ce SUA și țările europene au declarat că acestea nu au fost libere sau organizate corect.

În timp ce vota miercuri, Assad a declarat că opinia Occidentului a contat "zero". Siria a fost devastată de un conflict care durează de un deceniu și care a izbucnit după ce guvernul  Assad a răspuns cu forțe mortale la protestele pașnice pro-democrație din martie 2011.

Luptele s-au soldat cu cel puțin 388.000 de morți și au determinat jumătate din populație să își părăsească locuințele, inclusiv aproape șase milioane de refugiați în străinătate. Alegerile s-au desfășurat în zonele controlate de guvern din țară și în unele ambasade siriene din străinătate.

Un protest de amploare împotriva alegerilor a avut loc în provincia Idlib, controlată de rebeli, în timp ce opoziția din exil a calificat votul drept o farsă.

Yahya al-Aridi, purtătorul de cuvânt al Comisiei de negocieri siriene, a declarat că acesta a arătat "dispreț față de poporul sirian".

"Este o decizie a guvernului, ajutat de Rusia și Iran, de a ucide procesul politic", a spus el. "Este o continuare a tiraniei".

Miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA au publicat, de asemenea, o declarație comună înainte de vot, calificându-l drept "ilegitim" și spunând că acesta nu ar fi "nici liber, nici corect" fără supravegherea Națiunilor Unite.

"Susținem vocile tuturor sirienilor, inclusiv ale organizațiilor societății civile și ale opoziției siriene, care au condamnat procesul electoral ca fiind ilegitim", se mai arată în declarație.

Assad, în vârstă de 55 de ani, este președinte din anul 2000. El i-a succedat răposatului său tată, Hafez, care a condus Siria timp de mai bine de un sfert de secol înainte de aceasta. Ultimele alegeri din Siria au avut loc în 2014, în ciuda luptelor care au făcut ravagii în întreaga țară și a refuzului opoziției de a participa.

De atunci, valul războiului s-a întors decisiv în favoarea dlui Assad, atacurile aeriene rusești și milițiile susținute de Iran ajutând armata siriană să recâștige controlul asupra celor mai mari orașe. Cu toate acestea, mari părți ale țării sunt încă deținute de rebeli, jihadiști și forțele conduse de kurzi, iar o soluție politică la conflict pare o perspectivă îndepărtată.