Siria va returna Franței prestigioasa medalie Legiunea de Onoare, acordată președintelui Bashar al-Assad, care a declarat joi că nu va purta distincția acordată de un stat care este „sclav” al Americii, anunță France24.com.
 
 Bashar al-Assad a fost decorat cu cea mai înaltă distincție franceză, Légion de Grand Croix sau Marea Cruce, de către fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, în 2001, la scurt timp după ce a preluat puterea după moartea tatălui său, Hafez al-Assad.

Anterior, o sursă apropiată președinției franceze declarase pentru AFP că Franța a inițiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite liderului sirian.

Potrivit unui comunicat al biroului lui Bashar al-Assad, ministerul sirian al Afacerilor Externe a înapoiat Franței decorația prin intermediul ambasadei României la Damasc, care reprezintă interesele franceze în această țară, după ce Parisul și-a închis reprezentanța diplomatică în 2012.

Această măsură vine după participarea Franței „în agresiunea tripartită contra Siriei, din 14 aprilie, alături de SUA și Regatul Unit”,  se spune în comunicat.

Franța a participat la un atac cu rachete asupra mai multor ținte militare din Siria, după ce Damascul a fost acuzat că a întreprins un nou atac chimic impotriva zonelor controlate de facțiunile rebele siriene.
Președintele rus Vladimir Putin însuși a primit și el, din partea lui Chirac, în 2006, Legiunea de Onoare a Franței.

Nu este pentru prima dată când actualul președinte, Emmanuel Macron,  decide să retagă cea mai mare onoare acordată de Franța diverselor personalități. Anul trecut a făcut un gest similar față producătorul Harvey Weinstein de la Hollywood, după o serie de acuzații de hărțuire sexuală și viol.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews