ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Siria va returna Franței prestigioasa medalie Legiunea de Onoare, acordată președintelui Bashar al-Assad, care a declarat joi că nu va purta distincția acordată de un stat care este „sclav” al Americii, anunță France24.com.
 
 Bashar al-Assad a fost decorat cu cea mai înaltă distincție franceză, Légion de Grand Croix sau Marea Cruce, de către fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, în 2001, la scurt timp după ce a preluat puterea după moartea tatălui său, Hafez al-Assad.

Anterior, o sursă apropiată președinției franceze declarase pentru AFP că Franța a inițiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite liderului sirian.

Potrivit unui comunicat al biroului lui Bashar al-Assad, ministerul sirian al Afacerilor Externe a înapoiat Franței decorația prin intermediul ambasadei României la Damasc, care reprezintă interesele franceze în această țară, după ce Parisul și-a închis reprezentanța diplomatică în 2012.

Această măsură vine după participarea Franței „în agresiunea tripartită contra Siriei, din 14 aprilie, alături de SUA și Regatul Unit”,  se spune în comunicat.

Franța a participat la un atac cu rachete asupra mai multor ținte militare din Siria, după ce Damascul a fost acuzat că a întreprins un nou atac chimic impotriva zonelor controlate de facțiunile rebele siriene.
Președintele rus Vladimir Putin însuși a primit și el, din partea lui Chirac, în 2006, Legiunea de Onoare a Franței.

Nu este pentru prima dată când actualul președinte, Emmanuel Macron,  decide să retagă cea mai mare onoare acordată de Franța diverselor personalități. Anul trecut a făcut un gest similar față producătorul Harvey Weinstein de la Hollywood, după o serie de acuzații de hărțuire sexuală și viol.