ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băuturile carbogazoase și altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană 'Circulation', informează AFP.

Aceasta este prima cercetare globală detaliată asupra impactului consumului acestor băuturi având ca rezultat 'decesul' și 'invaliditatea' determinate de diabet, boli cardiovasculare și cancer.
 
În acest studiu, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare și 6.450 al cancerului.

"Multe țări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, și anume sucurile și alte băuturi din fructe sau dulci cum ar fi 'ice tea', reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global", a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultății de Științe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) și principalul autor al studiului.

Din cercetare nu au făcut parte sucurile de fructe naturale stoarse în întregime, menționează AFP, citată de Agerpres.