ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



55 de marinari chinezi ar fi murit în Marea Galbenă, după ce submarinul lor nuclear ar fi fost prins într-o capcană destinată navelor britanice de submersie, dezvăluie Daily Mail.

Potrivit unui raport secret al Marii Britanii, marinarii au murit în urma unei defecțiuni catastrofale a sistemelor de oxigen ale submarinului, care a otrăvit echipajul.

Oficial, China a negat că incidentul a avut loc. De asemenea, se pare că Beijingul a refuzat să solicite asistență internațională pentru submarinul său lovit.
 


În raportul britanic privind misiunea fatală se arată următoarele: "Serviciile de informații raportează că la 21 august a avut loc un accident la bord în timp ce se desfășura o misiune în Marea Galbenă.

'Incidentul a avut loc la ora locală 08.12 și a dus la moartea a 55 de membri ai echipajului: 22 ofițeri, 7 cadeți ofițeri, 9 subofițeri, 17 marinari. Printre morți se numără și căpitanul colonelul Xue Yong-Peng.

'Din informațiile noastre, moartea a fost cauzată de hipoxie din cauza unei defecțiuni a sistemului de pe submarin. Submarinul a lovit un obstacol format dintr-un lanț și o ancoră folosit de marina chineză pentru a prinde în capcană submarinele americane și aliate.

'Acest lucru a dus la defecțiuni ale sistemelor care au necesitat șase ore pentru a fi reparate și pentru a aduce nava la suprafață. Sistemul de oxigen de la bord a otrăvit echipajul după o defecțiune catastrofală'.
 


Deocamdată nu există nicio confirmare independentă a presupusei pierderi a submarinului chinezesc în domeniul public. 

Beijingul a respins speculațiile din surse deschise cu privire la incident ca fiind 'complet false', în timp ce Taiwanul a negat, de asemenea, rapoartele de pe internet.

Mail Plus a contactat Marina Regală pentru a discuta detaliile conținute în raportul britanic, dar surse oficiale au refuzat să comenteze sau să ofere îndrumări.

Raportul britanic, care se bazează pe informații din domeniul apărării, este ținut la un nivel de clasificare ridicat.

Un ofițer britanic a oferit următoarea explicație: "Este plauzibil că acest lucru s-a întâmplat și mă îndoiesc că chinezii ar fi cerut sprijin internațional din motive evidente.

'Dacă au fost prinși în sistemul de rețele și bateriile submarinului erau descărcate (plauzibil), atunci, în cele din urmă, purificatoarele de aer și sistemele de tratare a aerului ar fi putut ceda.

'Care ar fi revenit la sisteme secundare și, ulterior și plauzibil, nu ar fi reușit să mențină aerul. Ceea ce a dus la asfixiere sau otrăvire.

'Avem un kit care absoarbe co2 și generează oxigen într-o astfel de situație. Este probabil ca alte națiuni să nu dispună de acest tip de tehnologie'.

Submarinele chinezești de tip 093 au intrat în serviciu în ultimii 15 ani. Navele au o lungime de 351 de picioare și sunt înarmate cu torpile.

Submarinele Type 093 se numără printre cele mai moderne submarine ale Chinei și sunt cunoscute pentru nivelul lor de zgomot redus.
 


Se pare că scufundarea a avut loc în apele din largul provinciei chineze Shandong.