ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expoziția de cărți, documente și fotografii intitulată „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate” va fi prezentată vineri, 22 ianuarie 2021, la Biblioteca Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia împlinirii în acest an a două secole de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. La această expoziție aniversară va fi expusă și o copie în mărime naturală a steagului lui Tudor Vladimirescu, anunță Agenția de Știri Basilica. Steagul său de luptă avea ca simbol pe Sfânta Treime, cu sfântul Teodor Tiron în stânga (sfântul al cărui nume îl purta eroul) și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în dreapta. Dedesubt se afla emblema Țării Românești, acvila cruciată.

„Vor fi expuse lucrări legate de chipul lui Tudor Vladimirescu în istorie, în literatură. Va fi prezentată publicului o colecție de cromolitografii cu Bucureștiul și bisericile din Capitală în epoca lui Tudor Vladimirescu”, a informat Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sinodale. Acesta a adăugat că delegat la eveniment din partea Patriarhului Daniel va fi Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Data de 18 ianuarie s.v. este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției de la 1821, după cum relata ActiveNews. Domnitorul Tudor Vladimirescu a fost protagonistul mișcării de eliberare a Țării Românești de sub domniile fanariote. Deși înăbușită în sânge și soldată cu uciderea liderului ei, revoluția de acum două secole a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de redeșteptare națională, pregătind reformele sociale și politice care au culminat la 1859 cu Unirea Principatelor Române.