ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ținte pe teritoriul rusesc, lângă orașul Harkov, în anumite condiții, a indicat joi un responsabil american, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Președintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forțele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace", a spus această sursă.

Acest responsabil, sub protecția anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.

"Poziția noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat", a spus el.

ATACMS sunt rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani Ucrainei, capabile să ajungă la o distanță de până la 300 de kilometri.

Orașul Harkov, în estul Ucrainei, este ținta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul Rusiei.

Rusia a lansat o ofensivă în regiune la începutul lui mai și câștigă teren în fața unei armate ucrainene aflate în dificultate.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a lăsat să se înțeleagă miercuri că Statele Unite și-au schimbat poziția în ceea ce privește loviturile ucrainene pe teritoriul rus.

"Pe măsură ce condițiile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, pe măsură ce Rusia și-a modificat felul în care își conduce agresiunea, ne-am adaptat și ajustat și sunt încrezător că vom continua să facem acest lucru", a spus el presei în cursul unei vizite în Republica Moldova, țară care se învecinează cu Ucraina.

NATO împinge capitalele occidentale să ridice restricțiile care "leagă la spate mâinile ucrainenilor", potrivit secretarului său general, Jens Stoltenberg, o poziție la care au aderat mai multe țări, printre care Franța.

Kremlinul, la rândul său, a reproșat Alianței Nord-Atlantice că a lansat "un nou ciclu de escaladare", mai scrie AP, citată de Agerpres.