ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Joe Biden i-a menționat numele președintelui rus Vladimir Putin de 10 ori în discursul său rostit marți la Varșovia, atacându-l direct pe liderul de la Kremlin în timp ce a încercat să mobilizeze lumea în sprijinul Ucrainei, relatează CNN, potrivit Știripesurse.

În schimb, remarcă CNN, Putin nu l-a numit pe Biden nici măcar o dată în discursul său lung și agresiv pe care îl susținuse la Moscova ceva mai devreme.
 
Biden s-a întâlnit la Varșovia și cu Maia Sandu, liderul Statelor Unite reafirmând susținerea pentru suveranitatea Republicii Moldova și semnalând continuarea asistenței.
 
„Democrațiile de peste tot din lume sunt mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile din lume sunt mai slabe, nu mai puternice. În momentele de neliniște, oamenii înțeleg ce este important și pentru ce este nevoie să lupte. Oamenii știu asta, voi știți asta.

De fapt, voi, în Polonia știți mai bine decât oricine ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă să luptați împotriva opresiunii. Ne amintim cum Varșovia a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial și prin ce a trebuit să treacă Polonia sub regimul comunist. Iar acum oamenii din alte locuri, precum Belarus, continuă să lupte pentru democrația lor.

Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate, să-și câștige independența. Poporul moldovean își apără drepturile, vrea libertate și să rămână independent. Doamnă președinte Sandu, suntem mândri să stăm alături de dumneavoastră. Un rând de aplauze pentru doamna președinte”, a spus Biden, conform sursei citate.
 
Înainte de discursul său din capitala Poloniei, Joe Biden a vorbit cu Andrzej Duda, despre consolidarea flancului estic al NATO în fața războiului din Ucraina inclusiv la nivel de trupe dacă este nevoie, a anunțat Casa Albă, potrivit The Guardian.
 
Biden i-a spus lui Duda că "Statele Unite au nevoie de Polonia și de NATO la fel de mult cum Polonia și NATO au nevoie de Statele Unite”.

Biden s-a întâlnit marți la prânz cu Duda, înainte de discursul din fața Castelului Regal din Varșovia, al doilea discurs pe care îl rostește acolo în mai puțin de un an, subliniind relația din ce în ce mai apropiată dintre SUA și Polonia, în timp ce războiul din Ucraina continuă să se întețească.

Iată discursul integral al lui Joe Biden, la Varsovia, transcris de ABC News:
 
*(Menționările președintelui rus, în roșu)

"Nu vă temeți." Acestea au fost primele cuvinte din primul discurs public al primului papă polonez după alegerea sa în octombrie 1978, au fost cuvintele care aveau să-l definească pe Papa Ioan Paul al II-lea. Cuvinte care aveau să schimbe lumea.

Ioan Paul al II-lea a adus mesajul aici, la Varșovia, în prima sa călătorie de întoarcere acasă ca papă, în iunie 1979. A fost un mesaj despre putere, puterea credinței, puterea rezistenței, puterea poporului. În fața unui sistem de guvernare crud și brutal, a fost un mesaj care a ajutat la încetarea represiunii sovietice în țara centrală din Europa de Est acum 30 de ani.

A fost un mesaj că vom învinge cruzimea și brutalitatea acestui război nedrept. Când Papa Ioan Paul al II-lea a adus acest mesaj în 1979, Uniunea Sovietică conducea cu o mână de fier în spatele unei Cortine de Fier. Apoi, un an mai târziu, mișcarea de solidaritate a prins contur în Polonia. Deși știu că nu a putut fi aici în această seară, suntem cu toții recunoscători în America și în întreaga lume pentru Lech Walesa. [Aplauze] Îmi amintește de acea frază a filozofului Kierkegaard, "Credința vede cel mai bine în întuneric". Și au fost momente întunecate.

Zece ani mai târziu, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar Polonia și Europa Centrală și de Est aveau să fie în curând libere. Nimic din acea bătălie pentru libertate nu a fost simplu sau ușor. A fost o luptă lungă și dureroasă. Lupta nu a durat zile și luni, ci ani și decenii. Dar am ieșit din nou în marea bătălie pentru libertate. O bătălie între democrație și autocrație. Între libertate și represiune. Între o ordine bazată pe reguli și una guvernată de forța brută. În această bătălie, trebuie să fim lucizi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în câteva zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă lungă.

Domnule președinte, domnule prim-ministru, domnule primar, domnilor parlamentari, distinși oaspeți, precum și poporul polonez și bănuiesc că și unii dintre cetățenii Ucrainei care se află aici. Suntem [aplauze], ne-am adunat aici, la castelul regal din acest oraș care deține un loc sacru în istoria nu numai a Europei, ci și a căutării nesfârșite a omenirii pentru libertate.

Timp de generații, Varșovia a fost locul unde libertatea a fost contestată și unde libertatea a învins. De fapt, a fost aici, la Varșovia, când o tânără refugiată care a fugit din Cehoslovacia, țara sa natală aflată sub dominație sovietică, s-a întors pentru a vorbi și a fi solidară cu disidența. Numele ei era Madeleine Korbel Albright. Ea a devenit una dintre cele mai înflăcărate susținătoare ale democrației din lume. A fost o prietenă cu care am servit. Prima femeie secretar de stat al Americii.

S-a stins din viață acum trei zile. A luptat toată viața ei pentru principiile democratice centrale. Iar acum, în lupta perenă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul său se află în prima linie.

Lupta pentru salvarea națiunii lor și rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai amplă pentru principiile democratice esențiale care îi unesc pe toți oamenii liberi. Statul de drept, alegeri corecte și libere, libertatea de a vorbi, de a scrie și de a se aduna. Libertatea de a se închina așa cum dorește fiecare. Libertatea presei. Aceste principii sunt esențiale într-o societate liberă. [Aplauze]

Dar ele au fost mereu, au fost mereu sub asediu. Au fost mereu încorsetate. Fiecare generație a trebuit să învingă dușmanii morali ai democrației. Așa e felul lumii, pentru că lumea este imperfectă, după cum știm. În care poftele și ambițiile câtorva caută mereu să domine viețile și libertatea celor mulți.

Mesajul meu pentru poporul ucrainean este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării din Ucraina, care cred că sunt aici în această seară. Suntem alături de voi. Punct! [Aplauze]

Luptele de astăzi de la Kiev, Melitopol și Harkov sunt cea mai recentă bătălie dintr-o luptă îndelungată. Ungaria, 1956. Polonia, 1956, și apoi din nou, 1981. Cehoslovacia,1968. Tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistența a continuat până când, în cele din urmă, în 1989, Zidul Berlinului și toate zidurile dominației sovietice, au căzut. Au căzut! Și poporul a învins.

Dar bătălia pentru democrație nu s-a putut încheia, și nu s-a încheiat odată cu sfârșitul Războiului Rece. În ultimii 30 de ani, forțele autocrației au reînviat peste tot în lume. Semnele sale distinctive sunt cele cunoscute - dispreț față de statul de drept, dispreț față de libertatea democratică, dispreț față de adevărul însuși.

Astăzi, Rusia a sugrumat democrația și a căutat să facă acest lucru și în alte părți, nu doar în patria sa. Sub false pretenții de solidaritate etnică, a invalidat națiunile vecine. Putin are tupeul să spună că "denazifică" Ucraina. Este o minciună. Este pur și simplu cinic, el știe asta și este și obscen.

Președintele Zelenskyy a fost ales în mod democratic. El este evreu. Familia tatălui său a fost exterminată în Holocaustul nazist. Iar Putin are îndrăzneala, ca toți autocrații dinaintea lui, să creadă că puterea va face dreptate.

În propria mea țară, un fost președinte pe nume Abraham Lincoln a exprimat spiritul opus pentru a salva uniunea noastră în mijlocul Războiului Civil. El a spus să avem credința că dreptatea face puterea. Dreptul face puterea. Astăzi, să avem din nou această credință. [Aplauze] Să ne hotărâm să punem în acțiune puterea democrațiilor pentru a zădărnici planurile autocrației.

Să ne amintim că testul din acest moment este testul tuturor timpurilor. Un infractor vrea să prezinte extinderea NATO ca pe un proiect imperial menit să destabilizeze Rusia. Nimic nu este mai departe de adevăr. NATO este o alianță defensivă. Aceasta nu a urmărit niciodată dispariția Rusiei. În perioada premergătoare actualei crize, Statele Unite și NATO au lucrat luni de zile pentru a angaja Rusia în vederea evitării unui război. M-am întâlnit cu el în persoană, am vorbit cu el de multe ori la telefon.

De fiecare dată am oferit diplomație reală și propuneri concrete pentru a consolida securitatea europeană, pentru a spori transparența și pentru a construi încrederea tuturor părților. Dar Putin și Rusia au întâmpinat fiecare dintre propuneri cu dezinteres față de orice negociere, cu minciuni și ultimatumuri.

Rusia a fost de la început hotărâtă să recurgă la violență. Știu că nu toți m-ați crezut pe mine și pe noi atunci când am continuat să spunem că vor trece granița, că vor ataca. În repetate rânduri a afirmat că nu avem niciun interes în război, a garantat că nu va mișca. A afirmat în repetate rânduri că nu va invada Ucraina. A afirmat în repetate rânduri că trupele rusești de-a lungul graniței erau acolo pentru antrenament. Toate cele 180.000 de persoane.

Pur și simplu nu există nicio justificare sau provocare pentru alegerea războiului de către Rusia. Este un exemplu, unul dintre cele mai vechi impulsuri umane, folosirea forței brute și a dezinformării pentru a satisface o dorință de putere și control absolut. Nu este nimic mai puțin decât o provocare directă la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, stabilită de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Și amenință să se întoarcă la deceniile de război care au devastat Europa înainte ca ordinea internațională bazată pe reguli să fie instituită.

Nu ne putem întoarce la asta. Nu putem. Gravitatea amenințării este motivul pentru care răspunsul Occidentului a fost atât de rapid, atât de puternic și atât de unitar, fără precedent și copleșitor. Costurile rapide și punitive sunt singurele care vor determina Rusia să își schimbe cursul.

La câteva zile de la invazia sa, Occidentul a acționat în comun cu sancțiuni pentru a afecta economia Rusiei. Banca Centrală a Rusiei este acum blocată din sistemele financiare globale, interzicând accesul Kremlinului la fondul de război ascuns pe tot globul. Am țintit inima economiei Rusiei prin oprirea importurilor de energie rusească în Statele Unite.

Până în prezent, Statele Unite au sancționat 140 de oligarhi ruși și membri ai familiilor lor, confiscându-le câștigurile ilicite, iahturile, apartamentele de lux, vilele. Am sancționat peste 400 de oficiali guvernamentali ruși, inclusiv arhitecți-cheie ai acestui război. Acești oficiali și oligarhi au obținut beneficii enorme din corupția legată de Kremlin. Iar acum trebuie să împărtășească durerea.

Sectorul privat a acționat și el. Peste 400 de companii multinaționale private au renunțat să mai facă afaceri în Rusia. Au părăsit complet Rusia. De la companii petroliere la McDonald's. Ca urmare a acestor sancțiuni fără precedent, rubla este aproape imediat redusă la ruine. Economia rusă - este adevărat, apropo, este nevoie de aproximativ 200 de ruble pentru a echivala 1 dolar.

Economia este pe cale să fie redusă la jumătate în următorii ani. Era clasată, economia Rusiei era clasată pe locul 11 ca mărime în lume înainte de această invazie. În curând nu se va mai afla nici măcar printre primele 20 din lume.

Luate împreună [aplauze], aceste sancțiuni economice, un nou tip de statalitate economică cu puterea de a provoca daune care rivalizează cu puterea militară. Aceste sancțiuni internaționale subminează puterea Rusiei, capacitatea sa de a-și reface armata și capacitatea sa de a-și proiecta puterea. Iar vina îi aparține lui Putin, este Vladimir Putin. Punct și de la capăt.

În același timp, alături de aceste sancțiuni economice, lumea occidentală s-a unit pentru a oferi poporului ucrainean un nivel incredibil de asistență militară, economică, umanitară.

În anii de dinaintea invaziei, noi, America, am trimis peste 650 de milioane de dolari, înainte ca ei să treacă granița, în arme către Ucraina, inclusiv echipamente antiaeriene și antiblindate. De la invazie, America a mai alocat încă 1,35 miliarde de dolari în arme și muniții. Și, datorită curajului și vitejiei poporului ucrainean, echipamentele pe care le-am trimis și pe care le-au trimis colegii noștri au fost folosite cu un efect devastator pentru a apăra spațiul terestru și aerian ucrainean.

Aliații și partenerii noștri au făcut și ei un pas înainte. Dar, așa cum am spus clar, forțele americane se află în Europa - nu în Europa pentru a se angaja într-un conflict cu forțele rusești. Forțele americane sunt aici pentru a apăra aliații din NATO. Ieri m-am întâlnit cu trupele care servesc alături de aliații noștri polonezi pentru a consolida linia de apărare a frontului NATO. Motivul pe care vrem să îl clarificăm este mișcarea lor în Ucraina -- nici măcar nu se gândesc să se miște pe un singur centimetru din teritoriul NATO. Avem o obligație sacră. Avem o obligație sacră în temeiul articolului 5 de a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forța puterii noastre colective.

Și mai devreme am vizitat stadionul dumneavoastră național, unde mii de refugiați ucraineni încearcă acum să răspundă la cele mai dificile întrebări pe care le poate pune un om. Doamne, ce se va întâmpla cu mine? Ce se va întâmpla cu familia mea? Am văzut lacrimi în ochii multora dintre mame în timp ce le îmbrățișam. Copiii lor mici, copiii lor mici, nu știau dacă să zâmbească sau să plângă.

O fetiță a întrebat, domnule președinte - vorbea puțină engleză - fratele meu și tatăl meu, vor fi bine? Îi voi mai vedea din nou? Fără soții lor, fără tații lor. În multe cazuri, frații și surorile lor au rămas în țară pentru a lupta pentru țara lor.

Nu trebuia să vorbesc limba sau să înțeleg limba pentru a simți emoția din ochii lor, felul în care mă prindeau de mână, cum copiii mici se agățau de piciorul meu, rugându-se cu o speranță disperată că toate acestea sunt temporare. Îngrijorarea că ar putea fi poate pentru totdeauna departe de casele lor. Aproape o tristețe debilitantă că acest lucru se întâmplă din nou.

Dar am fost, de asemenea, impresionat de generozitatea oamenilor din Varșovia - de fapt, a întregului popor polonez - pentru profunzimea compasiunii lor, pentru dorința lor de a întinde mâna [aplauze], pentru că și-au deschis inimile. Îi spuneam primarului că își deschid inimile și casele pur și simplu pentru a ajuta.

Vreau, de asemenea, să îi mulțumesc prietenului meu, marele bucătar american Jose Andres, și echipei sale pentru ajutorul acordat la hrănirea celor care tânjesc să fie liberi. Dar ajutorarea acestor refugiați nu este ceva ce Polonia sau orice altă națiune ar trebui să ducă singură. Toate democrațiile lumii au responsabilitatea de a ajuta. Toate. Iar poporul ucrainean poate conta pe Statele Unite pentru a-și îndeplini responsabilitatea. Am anunțat acum două zile că vom primi 100.000 de refugiați ucraineni. Avem deja 8.000 pe săptămână care vin în Statele Unite de alte naționalități. Vom oferi asistență umanitară în valoare de aproape 300 de milioane de dolari, furnizând zeci de mii de tone de alimente, apă, medicamente și alte bunuri de bază.


La Bruxelles, am anunțat că Statele Unite sunt pregătite să ofere un ajutor umanitar suplimentar de peste 1 miliard de dolari. Programul alimentar mondial ne-a spus că, în ciuda unor obstacole semnificative, cel puțin o parte din ajutoare ajung în marile orașe din Ucraina. Dar nu la Metripol - nu, scuzați-mă - nu la Mariupol, deoarece forțele rusești blochează ajutoarele.

Dar nu ne vom înceta eforturile de a trimite ajutoare umanitare oriunde este nevoie în Ucraina și pentru oamenii care au reușit să iasă din Ucraina. În pofida brutalității lui Vladimir Putin, să nu existe nicio îndoială că acest război a fost deja un eșec strategic pentru Rusia deja. Având eu însumi copii pierduți, știu că nu este o consolare pentru oamenii care și-au pierdut familia, dar el, Putin, a crezut că ucrainenii se vor rostogoli și nu vor lupta. Nu prea studiază istoria. În schimb, forțele rusești s-au întâlnit cu o rezistență ucraineană curajoasă și dură. În loc să frângă hotărârea ucrainenilor, tacticile brutale ale Rusiei au întărit hotărârea. În loc să dezbine NATO, Occidentul este acum mai puternic și mai unit decât a fost vreodată.

Rusia a vrut o prezență mai mică a NATO la granița sa, dar acum are o prezență mai puternică, o prezență mai mare, cu peste 100.000 de soldați americani aici, împreună cu toți ceilalți membri ai NATO. De fapt, Rusia a reușit să provoace ceva ce sunt sigur că nu a intenționat niciodată. Democrațiile lumii sunt revitalizate cu un scop și o unitate găsite în câteva luni, ceea ce altădată ne-au luat ani de zile pentru a le realiza.

Nu doar acțiunile Rusiei în Ucraina ne amintesc de binecuvântarea democrației. Este propria noastră țară, propria sa țară, Kremlinul, încarcerează protestatari. Două sute de mii de oameni care se presupune că au plecat deja. Există un exod de creiere care părăsesc Rusia. Închiderea știrilor independente. Mass-media de stat este numai propagandă. Blocarea imaginii țintelor civile, a gropilor comune, a tacticilor de înfometare ale forțelor rusești din Ucraina.

Este de mirare, așa cum am spus, că 200.000 de ruși și-au părăsit cu toții țara într-o lună. Un remarcabil exod de creiere într-o perioadă atât de scurtă de timp. Ceea ce mă duce la mesajul meu către poporul rus. Am lucrat cu liderii ruși timp de decenii. Am stat la masa de negocieri cu sovieticul Alexei Kosygin pentru a discuta despre controlul armelor la apogeul Războiului Rece. Întotdeauna am vorbit direct și sincer cu voi, poporul rus. Permiteți-mi să vă spun următorul lucru, dacă sunteți capabili să ascultați. Voi, poporul rus, nu sunteți inamicul nostru. Refuz să cred că primiți cu bucurie uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile și, pentru numele lui Dumnezeu, să fie bombardate cu rachete și bombe rusești. Sau ca orașele să fie încercuite astfel încât civilii să nu poată fugi. Aprovizionarea tăiată și încercarea de a-i înfometa pe ucraineni până la supunere.

Milioane de familii sunt alungate din casele lor, inclusiv jumătate din copiii din Ucraina. Acestea nu sunt acțiunile unei mari națiuni. Dintre toți oamenii, voi, poporul rus, precum și toți oamenii din Europa, aveți încă amintirea că v-ați aflat într-o situație similară la sfârșitul anilor '30 și în anii '40. Situația din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este încă proaspătă în mintea multor bunici din regiune. Indiferent ce a trăit generația dumneavoastră, fie că a experimentat asediul Leningradului, fie că a auzit despre asta de la părinții și bunicii dumneavoastră. Gările pline de familii îngrozite care își părăseau casele. Nopți adăpostite în subsoluri și pivnițe. Dimineți în care ați răscolit printre dărâmături în casele voastre. Acestea nu sunt amintiri din trecut. Nu mai sunt. Pentru că este exact ceea ce face armata rusă în Ucraina chiar acum.

26 martie 2022, cu doar câteva zile înainte de a fi la 21 - erați o națiune a secolului 21, cu speranțe și vise pe care oamenii din întreaga lume le au pentru ei înșiși și pentru familia lor. Acum, agresiunea lui Vladimir Putin v-a izolat pe voi, poporul rus, de restul lumii, și duce Rusia înapoi în secolul al XIX-lea. Nu așa sunteți voi. Acesta nu este viitorul pe care îl meritați pentru familiile și copiii voștri. Vă spun adevărul, acest război nu este demn de voi, poporul rus. Putin poate și trebuie să pună capăt acestui război. Poporul american va fi alături de voi și de curajoșii cetățeni ai Ucrainei care doresc pacea.

Mesajul meu pentru restul Europei, această nouă bătălie pentru libertate a făcut deja câteva lucruri foarte clare. În primul rând, Europa trebuie să pună capăt dependenței sale de combustibilii fosili ruși. Iar noi, Statele Unite, vom ajuta. [Aplauze] De aceea, chiar ieri, la Bruxelles, am anunțat, împreună cu președintele Comisiei Europene, planul de a scoate Europa din criza energetică imediată. Pe termen lung, ca o chestiune de securitate economică și de securitate națională și pentru supraviețuirea planetei, trebuie să trecem cu toții cât mai repede posibil la energie curată și regenerabilă. Și vom lucra împreună pentru a contribui la realizarea acestui lucru, astfel încât zilele în care orice națiune este supusă capriciilor unui tiran pentru nevoile sale energetice să se încheie. Acestea trebuie să ia sfârșit. Trebuie să se termine.

În al doilea rând, trebuie să luptăm împotriva corupției de la Kremlin pentru a oferi poporului rus o șansă corectă. Și, în cele din urmă, cel mai urgent, trebuie să menținem unitatea absolută, trebuie, între democrațiile lumii. Nu este suficient să vorbim cu înflorituri retorice de cuvinte înnoitoare despre democrație, libertate, calitate și libertate. Noi toți, inclusiv aici, în Polonia, trebuie să facem munca grea a democrației în fiecare zi - și țara mea, de asemenea. De aceea [aplauze], de aceea am venit din nou în Europa săptămâna aceasta cu un mesaj clar și hotărât pentru NATO, pentru G7, pentru Uniunea Europeană, pentru toate națiunile iubitoare de libertate - trebuie să ne angajăm acum să fim în această luptă pe termen lung. Trebuie să rămânem uniți astăzi și mâine și poimâine. Și pentru anii și deceniile care vor urma. Nu va fi ușor. Vor fi costuri. Dar este un preț pe care trebuie să îl plătim, deoarece întunericul care conduce autocrația nu se potrivește în cele din urmă cu flacăra libertății care luminează sufletele oamenilor liberi de pretutindeni.

De fiecare dată, istoria arată că. Din momentele de întuneric rezultă cele mai mari progrese. Iar istoria arată că aceasta este sarcina timpului nostru, sarcina acestei generații. Să ne amintim că lovitura de ciocan care a dărâmat Zidul Berlinului, că puterea care a ridicat Cortina de Fier nu au fost cuvintele unui singur lider, ci ale oamenilor din Europa, care timp de decenii au luptat pentru a se elibera. Curajul lor pur și simplu a deschis granița dintre Austria și Ungaria pentru picnicul pan-european. Și-au dat mâna pentru Calea Baltică. Au fost solidari aici, în Polonia. Și împreună a fost o forță inconfundabilă și de necontestat a poporului, căreia Uniunea Sovietică nu i-a putut face față. Și o vedem din nou astăzi pentru curajosul popor ucrainean, demonstrând că puterea celor mulți este mai mare decât voința oricărui dictator.

Așadar, în această oră, să lăsăm cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea să ardă la fel de puternic astăzi. Nu renunțați niciodată la speranță. Nu vă îndoiți niciodată. Nu obosiți niciodată. Nu vă descurajați niciodată. Nu vă fie frică! [Aplauze]

Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va șterge niciodată dragostea unui popor pentru libertate. Brutalitatea nu le va măcina niciodată voința de a fi liberi. Ucraina nu va fi niciodată o victorie a Rusiei, pentru că oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume a disperării și a întunericului. Vom avea un viitor diferit, un viitor mai luminos, înrădăcinat în democrație și principii, speranță și lumină. De decență și demnitate, de libertate și posibilități. Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Și fie ca Dumnezeu să ne apere libertatea, iar Dumnezeu să ne protejeze trupele. [Aplauze] Vă mulțumim pentru răbdare. Vă mulțumesc pentru răbdare. Mulțumesc.