ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au atacat, în cursul nopții de joi spre vineri, poziții militare din Siria ale unor grupuri islamiste pro iraniene, ca reacție la atacurile cu rachete care au vizat obiective americane din Irak, a transmis azi noapte agenția Reuters preluată de AlephNews.

Acestea sunt primele raiduri aeriene efectuate de Statele Unite în Siria de la începutul mandatului președintelui Joseph Biden, mai precis în ziua a 36-a de când s-a instalat la Casa Albă. Departamentul american al Apărării a comunicat că bombardamentele sunt o reacție la atacurile cu rachete care au vizat în ultimele săptămâni obiective americane din Irak.

Astăzi, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că SUA au avertizat Rusia doar cu câteva minute înainte de atacul cu rachete asupra pozițiilor proiraniene în Siria, un interval de timp pe care l-a descris ca fiind inadecvat, după ce anterior diplomația rusă condamnase acest atac, relatează RIA Novosti, Interfax și Reuters, citate de Agerpres.

În acest context, ministrul rus de externe a lansat un apel către SUA la reînnoirea contactelor cu Moscova în dosarul sirian pentru a clarifica poziția președintelui Joe Biden cu privire la Siria, relevă Interfax.

În plus, șeful diplomației ruse a declarat că SUA se află ilegal pe teritoriul Siriei, încălcând toate normele dreptului internațional, inclusiv rezoluțiile Consiliului de Securitate privind reglementarea situației în Siria, mai transmite sursa citată.

Donald Trump hotărâse în 2019 retragerea trupelor americane din Siria. ”Statele Unite trebuiau să stea în Siria doar 30 de zile, asta se întâmpla cu mulți ani în urmă. Am rămas și ne-am adâncit din ce în ce mai mult într-o bătălie fără nici o țintă precisă.”, afirma în urmă cu doi ani Trump, unul dintre foarte puținii președinți ai SUA care nu a declanșat nici un război în timpul mandatului său.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews