ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat și Casa Albă nu doar că nu mișcă un deget pentru a-i salva pe cetățenii americani abandonați în Afganistan, dar împiedică și acțiunile private de salvare a acestora, în timp ce talibanii omoară pe bandă rulantă.

Americanii angajați în operațiunile de salvare ale cetățenilor SUA, ale deținătorilor de vize speciale și de cărți verzi, abandonați de administrația Biden în Afganistan, se declară oripilați de întârzierile inexplicabile ale Departamentului de Stat, care împiedică zborurile de evacuare.

Întârzierile Departamentului de Stat pun în pericol viața americanilor lăsați în urmă în Afganistan, au declarat pentru Fox News trei persoane diferite, implicate în eforturi private de evacuare.

Rick Clay, care conduce grupul de salvare privat PlanB, a declarat pentru canalul de televiziune că Departamentul de Stat este singura piedică în calea decolării avioanelor din Afganistan cu cetățenii americani abandonați.

Alți doi americani, implicați separat în acțiuni de evacuare și a căror identitate nu a fost dezvăluită de Fox News pentru a nu le compromite eforturile, au declarat de asemenea că Departamentul de Stat este singura entitate care împiedică zborurile lor charter să părăsească Afganistanul.

„Nu trebuie să negociem cu viețile americanilor. Cei care stau acolo, pe pista aeroportului, sunt oamenii noștri, și singurul lucru de care este nevoie e un nenorocit de telefon”, a declarat pentru Fox News una dintre aceste persoane implicate în eforturile private de evacuare a cetățenilor americani.
„Dacă o singură viață se va pierde din această cauză, Casa Albă va avea mânile mânjite de sânge.” 
Și aceeași persoană a adăugat:


„Nu talibanii fac asta – oricât mi-ar fi de silă s-o spun – ci guvernul Statelor Unite.”

El a sugerat că obstrucțiile Departamentului de Stat sunt motivate în bună măsură de jena că americanii abandonați de administrația Biden sunt salvați de persoane private.

Conducerea militară a bazei aeriene americane Al Udeid de la Doha, Qatar, i-a informat pe cei care au solicitat permisiunea de a ateriza că este nevoie să obțină mai întâi permisiunea Departamentului de Stat, potrivit unui e-mail văzut de Fox News.

Clay are o listă cu 4.500 de nume de cetățeni americani, de deținători de carte verde și de vize speciale și de refugiați care încearcă să ajungă într-un teritoriu american.

Până acum, el a înaintat Departamentului de Stat 800 de nume pentru o primă etapă de zboruri, listă văzută și de Fox News, ceea ce confirmă autenticitatea declarației lui Clay.

„Este imperativ necesar să ajungem la Doha, unde sunt și alte centre de refugiați”, a declarat inițiatorul PlanB. „Acolo am cerut aprobare.”

Clay a mai spus Fox News că organizația sa „are probleme să obțină autorizația” de la Departamentul de Stat al lui Biden „de a ateriza la revenirea zborului” din Afganistan într-o țară învecinată.

Departamentul de Stat „nu permite nici unui zbor charter privat având la bord refugiați să aterizeze în nici una” din țările învecinate, dacă vine din Afganistan, iar pentru aceasta folosește tot felul de „scuze”, cum ar fi lipsa controlorilor de trafic sau probleme la radare, a spus Clay.

Celelalte două persoane implicate în eforturile private de evacuare au confirmat integral afirmațiile lui Clay.

„Dacă putem duce o aeronavă înăuntru (în Afganistan), să luăm oamenii și să-i scoatem, atunci de ce nu îi putem duce în centrul de refugiați de la Doha sau în alte centre de refugiați?”, a spus Clay. „Nu are nici o noimă.”

„Încă mai sunt americani care trebuie scoși”, a adăugat el.

După ce Clay s-a adresat mai multor senatori din ambele partide, el a fost informat joi că decolarea curselor charter din Afganistan va primi în cele din urmă aprobarea Departamentului de Stat.

Aceasta nu venise însă până duminică.

Celelalte două persoane implicate în acțiuni de salvare au declarat că talibanii au acceptat să lase avioanele să decoleze, cu condiția ca acest lucru aprobat de Departamentul de Stat.

Dar aprobarea întârzie să vină.

În acest timp, regimul taliban continuă execuțiile celor care au ajutat trupele americane.

Clay a arătat reporterilor Fox News câteva mesaje din partea unei familii care figurează pe lista sa.

„Vă rugăm, ajutați-ne cât de repede posibil”, se arată într-un mesaj. „Familia mea și cu mine ne confruntăm cu numeroase probleme. Sănătatea copiilor mei se deteriorează de la o zi la alta din cauza numeroaselor îngrijorări.”

„Pe de o parte, există informații conform cărora talibanii au recrutat persoane din Ministerul Tehnologiei și Comunicațiilor pentru a descoperi cine a colaborat cu forțele americane”, mai spune respectiva persoană. „Dacă descoperă orice despre mine, mă vor ucide pe mine și familia mea.”

La briefingul de presă de joi, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, au negat amândoi că administrația Biden împiedică avioanele să decoleze din Afganistan.