ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se așteaptă ca Joe Biden să nu fie acuzat în dosarul documentelor clasificate. Cu toate acestea, raportul avocatului special Robert Hur ar putea să fi aspru la felul în care Biden și consilierii săi au gestionat aceste materiale, a relatat Daily Mail.
 
Hur, pe care fostul președinte Donald Trump l-a numit anterior în funcția de procuror general al SUA, este de așteptat să publice raportul său privind ancheta în "următoarele două luni", poate chiar înainte de sfârșitul anului.

Hur a intervievat aproximativ 100 de persoane, inclusiv pe președintele însuși, pe Hunter Biden, precum și pe consilierii și colegii președintelui.

Documentele datează din perioada în care Biden era în Senat și din perioada în care a fost vicepreședintele lui Barack Obama. Ele au fost găsite la Penn Biden Center, un grup de reflecție privat pe care Biden l-a condus cândva, și la locuința sa din Wilmington, Del. în același garaj în care Biden își păstrează Corvette-ul.

Descoperirea a avut loc după ce s-a dezvăluit că Donald Trump a luat cu el documente clasificate atunci când a părăsit Casa Albă și că le depozita la Mar-a-Lago, casa sa din Florida. Consilieri speciali au fost numiți pentru a-i investiga pe Trump și Biden.

Hur și echipa sa l-au intervievat pe președintele Biden timp de două zile. De asemenea, au vorbit cu secretarul de stat Antony Blinken, cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, precum și cu Steve Ricchetti, consilier principal al lui Biden, și cu Ron Klain, fostul șef de cabinet al lui Biden.

Hur a fost numit consilier special la 12 ianuarie 2023. Jack Smith este avocatul special care investighează cazul Trump. 

Biden a cooperat cu ancheta încă de la început. FBI a investigat birourile grupului său de reflecție, precum și locuințele lui Biden din Rehoboth Beach, Del. și Wilmington, Del.

Pe 2 noiembrie, avocatul personal al lui Biden a descoperit aproximativ 10 documente cu marcaje clasificate la Penn Biden Center, grupul de reflecție privat al lui Biden, condus de Universitatea din Pennsylvania.

Materialele datau din timpul administrației Obama. Arhivele Naționale și Departamentul de Justiție au fost informate despre descoperire.  

Însă acestea nu au ajuns în atenția publicului decât în ianuarie, după ce CBS News a raportat existența lor, ceea ce a atras critici pentru administrația Biden, care a promis transparență.

Câteva zile mai târziu, alte documente clasificate au fost descoperite la reședința lui Biden din Wilmington, Delaware. Percheziții suplimentare au găsit mai multe documente clasificate - aproximativ două duzini în total.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a primit o bătaie publică pentru că a spus în mai multe rânduri că căutarea documentelor s-a încheiat, pentru ca apoi să fie nevoită să dezvăluie că în urma unor căutări suplimentare au fost găsite alte documente. 

Lipsa de dezvăluiri, declarațiile eronate, precum și propria încercare a lui Biden atunci când a fost întrebat despre această problemă au contribuit la impresia că Casa Albă nu a fost deschisă în această privință.

Oficialii administrației au replicat că Arhivele și alte agenții federale au fost notificate imediat ce au fost găsite documente.

Administrația Biden s-a străduit să sublinieze diferențele dintre modul în care președintele a gestionat documentele și cel al lui Trump.

Arhivele Naționale i-au cerut în repetate rânduri lui Trump să returneze documentele oficiale luate atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, așa cum prevede Legea privind documentele prezidențiale.

După luni de zile de tergiversări, Trump a predat în cele din urmă 15 cutii Arhivelor Naționale și a găsit materiale clasificate. Suspectând că Trump nu a predat totul, agenția federală s-a adresat Departamentului de Justiție, care a obținut în cele din urmă un mandat federal pentru a percheziționa proprietatea.

După acel raid din august, s-a descoperit că Trump avea în posesie sute de documente cu documente clasificate. 

De atunci, Trump a fost acuzat că a reținut în mod necorespunzător documente clasificate și că a obstrucționat justiția prin faptul că ar fi încercat să facă să fie șterse imaginile de supraveghere care dezvăluiau modul în care erau tratate unele dintre documente. 

Fostul președinte a pledat nevinovat. 

Fostul vicepreședinte Mike Pence a dezvăluit, de asemenea, anul trecut, că unele documente clasificate au fost găsite în locuința sa din Indiana. Avocatul său a anunțat imediat guvernul federal, iar acestea au fost predate FBI-ului.