ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Statele Unite se află în discuții cu țările care au frontieră comună cu Afganistanul, pentru ca acestea să permită trupelor americane să monitorizeze și să lovească mai ușor ținte de pe teritoriul afgan.

Printre amplasamentele avute în vedere de această colaborare se află și baze operaționale pe care Rusia le deține în țările respective, potrivit unor senatori americani care au participat la audierea liderilor de la Pentagon, săptămâna aceasta, informează Politico.

După ce au depus mărturie publică în fața Comisiei de Apărare a Senatului SUA, marți, trei lideri ai Pentagonului i-au informat pe senatori, într-un briefing cu ușile închise, despre discuțiile care se poartă în prezent cu guvernele din Tadjikistan, Uzbekistan, Kîrgîzstan etc.

Dezvăluirea făcută marți de liderii Pentagonului vine la numai câteva ore după ce secretarul american pentru Apărare, Lloyd Austin, recunoscuse că Statele Unite au cerut Rusiei „clarificări” în legătură cu o ofertă făcută de Vladimir Putin de a găzdui operațiuni anti-teroriste în bazele militare rusești din Asia.

În timpul audierii cu ușile închise, liderii de la Pentagon le-au confirmat senatorilor că oferta lui Putin este foarte serios luată în considerare.

Mai mult, gen. Kenneth „Frank” McKenzie, șeful Centrului de Comandă al SUA, a intrat în amănunte despre tipurile specifice de aeronave și puncte de lansare ce ar putea fi utilizate pentru a lovi ținte teroriste din Afganistan.

Gen. Mark Milley, șeful Statelor Majore reunite, le-a prezentat senatorilor detalii despre discuțiile pe care le-a avut cu omologul său rus, Valeri Gherasimov: 

Este teritoriul lor. Însă cred, de o manieră realistă, că Rusia are influență acolo”, a declarat senatorul Democrat Jack Reed, șeful Comisiei de Apărare, în legătură cu țările vecine Afganistanului.

„Așadar, (Rusia) nu are drept de veto, însă cu siguranță are influență. De aceea, suntem nevoiți să discutăm cu ei.”

Dezvăluirile acestea aiuritoare vin pe fondul înmulțirii informațiilor că, după retragerea trupelor americane, Afganistanul redevine un stat-refugiu pentru tot mai multe grupări teroriste.

O logică elementară te face să te întrebi: de ce te-ai mai retras din Afganistan? Ca să ajungi la mâna rușilor?

Nemaivorbind că retragerea a fost una haotică, abandonând mii de cetățeni americani sau afgani, aliați ai Washingtonului, la cheremul regimului taliban. Acest lucru i-a făcut pe mulți să numească retragerea drept un act de trădare.


Senatorul Republican Joni Ernst, membru al Comisiei de Apărare, a tras o concluzie amară:

„Este incredibil că această retragere din Afganistan ne-a pus în situația în care colaborăm acum cu rușii și încercăm să negociem cu ei poziționarea noastră în teritoriu.”