ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul 2019 a adus o presiune mai intensă a politicului asupra Consiliului Concurenței, dar și o agresivitate din partea mediului de afaceri, iar totul a culminat cu o multinațională, care a amenințat public instituția, ceea ce a făcut și în privat, la mine în birou, a declarat, marți, președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu. 
 
Conform unor surse apropiate discuțiilor, compania la care face referire Chirițoiu este Roche România. Contactați reprezentanții companiei s-au limitat la a preciza că își mențin declarația anterioară, respectiv cea de la momentul primirii amenzii de aproape 60 de milioane de lei din partea Consiliului Concurenței. În acea declarație, compania anunța că, pe lângă contestarea în instanță a amenzii, își rezervă dreptul de a depune plângere penală împotriva ”tuturor celor ce se fac vinovați de emiterea acestor decizii ce au un vădit caracter părtinitor și lipsit de profesionalism”, potrivit news.ro.

”Ce mi se pare mie că a mers mai prost anul trecut, unde aș vedea o notă diferită în 2019 față de alți ani, este gradul de agresivitate pe care l-am întâlnit. Mi se pare că a fost o presiune mai mare pusă asupra instituției anul trecut și presiunea aceasta vine din surse multiple. Avem presiunea politică, care a fost clar mai intensă decât în alți ani, nu e neapărat surprinzător, ne întristează, dar nu ne surprinde. Lucrurile care s-au întâmplat anul trecut în România sunt fără precedent în celelalte 27 state membre ale Uniunii la vremea aceea, un lucru cu care Bruxelles-ul nu s-a mai confruntat, situații în care avem instituții în România care își arogă, consideră că pot să interpreteze probele în locul instanțelor. E ceva care a surprins la Bruxelles”, a declarat marți președintele autorității de concurență.
 
 
„Fie că vorbim de firme care sunt mai vechi și care au năravul anilor 90 când au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament și la firme din industrii noi și mi s-a părut ciudat, oameni tineri, industrii noi care ai aștepta să se comporte ca în secolul XXI. Și a culminat cu ceva ce chiar nu mi se mai întâmplase, când o multinațională a amenințat public Consiliul Concurenței, după ce același lucru mi-l spusese în privat, la mine în birou. Mă îndoiesc că genul ăsta de comportament se întâmplă în țările de unde vin aceste companii sau că ar fi tolerat în țările lor”, a declarat Chirițoiu.
 
 Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru News.ro că aceste amenințări ar fi venit din partea Roche România.

„Compania la care s-a referit este Roche România. De altfel, compania a încasat anul trecut cea mai mare amendă din partea Consiliului Concurenței”, au declarat pentru News.ro sursele citate.

Contactați de News.ro, reprezentanții companiei nu au negat, limitându-se la a afirma că își mențin declarațiile anterioare.

„Nu avem nimic de adăugat față de declarația anterioară”, au declarat reprezentanții Roche România, referindu-se la declarația făcută în momentul primirii amenzii de la Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței a anunțat luna trecută că a sancționat compania farmaceutică Roche România cu amenzi în valoare totală de 59,96 milioane lei (12,85 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața unor produse oncologice din România, în urma a două investigații declanșate în 2017. La rândul său, Roche Romania a precizat atunci că va contesta în instanță amenda de 12,8 milioane euro primită de la Consiliul Concurenței și acuza că, „cu rea-credință, Consiliul Concurenței nu a luat în considerare o serie de dovezi ce susțin nevinovăția companiei”.

Sancțiunile au fost aplicate în urma a două investigații declanșate în anul 2017.

„Pe lângă contestarea în instanță a celor două decizii, ne rezervăm dreptul de a depune plângere penală împotriva tuturor celor ce se fac vinovați de emiterea acestor decizii ce au un vădit caracter părtinitor și lipsit de profesionalism”, spuneau atunci reprezentanții Roche Romania.