ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu numai în România ard biserici și mănăstiri, din ce în ce mai des... Străvechea biserică ortodoxă românească din Boianul canadian, situată la est de Edmonton, reprodusă întocmai după ce din Boianul natal din nordul Bucovinei românești, a ars aproape în întregime marți.

Biserica ortodoxă română Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului) a fost construită și binecuvântată în 1905 în afara unei așezări românești numite Boian, la nord-vest de comunitatea Two Hills, transmite o sursă de presă locală, CTV News Edmonton.

Pompierii din comitatul Two Hills au fost chemați în jurul orei 18:00 și au cerut ajutorul poliției regale montane la scurt timp după aceea.

Poliția investighează, dar a declarat miercuri pentru că este prea devreme pentru a ști dacă incendiul este suspect.

Cu toate acestea, doi bărbați au fost acuzați pe 24 mai de incendiere premeditată după ce o altă biserică istorică, din aceeași zonă, din nordul Alberta, a fost complet distrusă de un incendiu.

Polițiștii montani au fost chemați să ajute pompierii locali la biserica catolică St. Bernard din Grouard, luni, în jurul orei 15:30. Cei doi bărbați au fost arestați și acuzați de intrare prin efracție în vederea comiterii unui furt și de incendiere premeditată. Biserica incedniată de cei doi piromani a fost construită în 1901, iar pagubele provocate de incendiu au fost profund resimțite de mulți din comunitate și din dieceză.

De asemenea, presa canadiană conservatoare arată că recentele incendii de vegetație care au adus fumul până la New York, unde s-a reintrodus măsura măștii „salvatoare” cu această ocazie, au fost provocate de piromani și nu de „schimbările climatice”, după cum susține mass media Marii Resetări.

Într-o declarație publică, Societatea Canadiană Românească din Alberta a declarat că lucrează "la o modalitate prin care toți să ajutăm și să reconstruim biserica în timp util". ActiveNews vă va ține la curent cu aceste demersuri.

Episcopul Ortodox Român al Canadei, PS Ioan Casian, împărtășind pe rețelele de socializare fotografii ale bisericii și ale incendiului, a cerut rugăciuni pentru comunitate.

"Bunicii mei sunt înmormântați aici, soțul meu este înmormântat aici, ne-am căsătorit aici, nepoții noștri au fost botezați în această biserică", a declarat ea miercuri pentru CTV News Edmonton, o româncă din zonă, Violeta Lutyck, care s-a căsătorit în biserică în urmă cu 74 de ani.

Ea și-a crescut fiica, Wanda Lutyck-Neufeld, într-o casă situată la aproximativ cinci kilometri nord de locul unde se află biserica. "Când am văzut-o pe cea a bisericii cu focul literalmente în biserică. Pentru mine aproape că sfida credința, ca și cum ar fi ars în interior, este devastator. M-am simțit ca și cum m-ar fi eviscerat", a spus aceasta pentru susra citată.

Părintele Mircea Panciuk a slujit ca preot la biserică timp de 54 de ani. S-a pensionat în martie, iar acum locuiește în Montreal. El se întorsese în comunitate marți pentru ceea ce trebuia să fie o cină de adio.

Basarabia-Bucovina.Info a mers cu ani în urmă pe urmele Bisericii lui Ion Neculce din Boian: Vedeți Aici 35 de Fotografii și aici un VIDEO cu istoricul Bisericii din Marele Boian pomenit și de Eminescu în Doina noastră, filmare unde apar și fotografii cu Biserica din Boianul românilor din Canada:

 

Biserica din Boianul canadian înainte de a fi arsă (fotografie recentă și de arhivă):

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews