ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul deceselor în urma cutremurelor puternice care au zguduit vestul Afganistanului a crescut la 2.060, iar cel al răniților la peste 9.000, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului taliban, relatează agenția AP, citată de Ziua.md

Sunt cele mai devastatoare seisme care au lovit țara în două decenii. Bilanțul deceselor ar putea crește. Aproximativ șase sate au fost distruse și sute de civili au fost îngropați sub dărâmături.

Totul a început sâmbătă dimineața, în jurul orei locale 11.00, iar teroarea a durat mai bine de o oră. Cutremurul a fost urmat de cel puțin 5 replici puternice. Mulți locuitori din Herat au fugit din clădirile din oraș și au fost raportate alunecări de teren și persoane rămase blocate sub imobile prăbușite.

Epicentrul cutremurului inițial, cu magnitudinea 6,3, a fost la 40 km nord-vest de cel mai mare oraș din regiune, Herat. Acesta a fost urmat, opt minute mai târziu, de o replică cu magnitudinea de 5,5, a raportat United States Geological Survey (USGS). Peste o jumătate de oră a avut un nou seism de 6,3, iar după 20 de minute, încă unul, cu magnitudinea de moment de 5,9. Toate aceste cutremure au fost de suprafață, producându-se la adâncimi cuprinse între 7,7 km și 14 kilometri, de unde și impactul lor devastator.
 
VIDEO: