ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Milioane de țânțari modificați genetic urmează să fie eliberați în California și Florida, în încercarea de a reduce numărul țânțarilor invazivi adevărați, purtători de boli. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a aprobat luni utilizarea insectelor modificate genetic în cadrul unor proiecte pilot în anumite districte din cele două state, informează The Epoch Times.


Țânțarii au fost creați de firma de biotehnologie Oxitec din Marea Britanie, care este finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates, în efortul de a combate bolile transmise de insecte, precum febra dengue, febra galbenă și virusul Zika. VIDEO:
 

Potrivit firmei Oxitec, "tehnologia sa de control biologic durabil și țintit al dăunătorilor nu dăunează insectelor benefice, precum albinele și fluturii, și s-a dovedit că poate controla țânțarul Aedes aegypti, care transmite boli și care a invadat comunități din Florida, California și alte state americane".


De când a fost detectat pentru prima dată în California, în 2013, țânțarul Aedes aegypti s-a răspândit rapid în peste 20 de comitate din întregul stat, crescând riscul ca bolile transmise de țânțari să fie transmise la oameni.

Noua tehnologie a Oxitec constă în țânțari masculi modificați genetic, care nu mușcă, care vor fi eliberați în sălbăticie, unde se așteaptă ca aceștia să se împerecheze cu femelele, care mușcă.

În timpul împerecherii cu acestea, ei vor transmite o genă letală care va determina efectiv ca puii lor să moară înainte de a ajunge la maturitate.

Oficialii de la Protecția Mediului au aprobat luni două proiecte, unul cu Delta Mosquito and Vector Control District (Delta MVCD) din California și unul cu Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) din Florida.

Proiectul-pilot din Florida va fi o continuare a parteneriatului Oxitec cu Florida Keys Mosquito Control District după proiectul-pilot din Keys din 2021.

"Având în vedere amenințarea tot mai mare pentru sănătate pe care acest țânțar o reprezintă în SUA, lucrăm pentru a face această tehnologie disponibilă și accesibilă", a declarat Grey Frandsen, CEO al Oxitec. "Aceste programe pilot, în care putem demonstra eficiența tehnologiei în diferite medii climatice, vor juca un rol important în acest sens. Așteptăm cu nerăbdare să ne apucăm de treabă în acest an."

Viitoarea eliberare de insecte modificate va fi cea mai mare eliberare din istoria mondială.

Cu toate acestea, criticii, inclusiv oameni de știință, experți în sănătate publică și grupuri de mediu, sunt îngrijorați de impactul pe care eliberarea țânțarilor modificați genetic l-ar putea avea asupra sănătății publice, precum și asupra mediului.

"Aceasta este o mișcare distructivă și periculoasă pentru sănătatea publică", a declarat pentru USA Today Dana Perls, manager de program pentru alimente și tehnologie la Friends of the Earth, o organizație de apărare a mediului.

Perls a declarat că cea mai mare îngrijorare a sa este lipsa unor date științifice larg răspândite și evaluate inter pares cu privire la insectele modificate genetic și la potențialul risc pe care acestea l-ar putea aduce.

"Odată ce eliberați acești țânțari în mediul înconjurător, nu îi puteți rechema", a spus ea. "Acest lucru ar putea, de fapt, să creeze probleme pe care nu le avem încă."

Deși în California nu există în prezent cazuri de febră dengue sau alte virusuri răspândite de Aedes aegypti la nivel local, țânțarul în sine este răspândit pe întreg teritoriul statului, creând astfel condițiile pentru apariția unor focare locale de boală.

În plus, țânțarii care urmează să fie eliberați vor persista în mediul înconjurător pentru mai mult de câteva săptămâni după ce eliberările vor fi sistate.

Oxitec afirmă că țânțarii săi reprezintă o soluție de control sigură, eficientă și ecologică și nu constituie o amenințare nici pentru oameni, nici pentru mediu.

Jaydee Hanson, director de politici la Center for Food Safety, a declarat că "experimentul este inutil și chiar periculos", subliniind totodată lipsa unor boli tropicale proeminente în California.

"Nu există cazuri de dengue, febră galbenă, chikungunya sau Zika contractate la nivel local în California", a declarat Hanson. "Eliberarea a miliarde de țânțari modificați genetic poate determina ca femelele modificate genetic să apară și să procreeze țânțari hibrizi care sunt mai virulenți și mai agresivi."

"Alte strategii de sănătate publică, inclusiv utilizarea țânțarilor infectați cu Wolbachia, ar putea controla mai bine Aedes aegypti în California și Florida", a adăugat Hanson.

Agenția pentru Protecția Mediului a omologat mai multe adulticide și larvicide tradiționale, precum și țânțari infectați cu Wolbachia.

Potrivit Quartz, în zone precum Malaezia, Brazilia, Insulele Cayman și Panama, populațiile de țânțari au scăzut cu până la 90% după ce au fost efectuate experimente similare.