ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Microsoft urmează să înlocuiască zeci de jurnaliști care colaborează cu pagina web MSN.com și să utilizeze sisteme automate, bazate pe Inteligență Artificială (AI), pentru a selecta articolele promovate pe portalul de știri al companiei, informează Business Magazin.

Alegerea știrilor de la furnizorii specializați, selectarea titlurilor și a imaginilor pentru MicroSoft Network (MSN) este realizată în prezent de jurnaliști, care vor fi înlocuiți de un sistem cibernetic inteligent (A.I.).

Anunțând „revoluția tehnologică” de înlocuire a manufacturii umane cu producția robotizată în domeniul știrilor, Microsoft a declarat că această ajustare, care ar putea genera pierderea unor locuri de muncă sau scăderi salariale pentru colaboratori, nu este motivată de dificultăți financiare cauzate de pandemie.

„Ca toate companiile, ne evaluăm activitatea în mod regulat. Aceasta poate duce la creșterea investițiilor în unele zone și, din când în când, redistribuirea altora. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii”, au transmis reprezentanții gigantului tehnologic american.

Microsoft, ca și alte companii tehnologice, plătește furnizorii de știri pentru conținutul folosit pe site-ul său web. Renunțându-se la serviciile acestora, aproximativ 50 de persoane își vor pierde locul de muncă la sfârșitul lunii iunie, relatează Seattle Times. Cu toate acestea, va fi păstrată o echipă de jurnaliști cu normă întreagă. Iar asta, probabil, din cauză că „mintea robotică” nu poate face în întregime treaba unui jurnalist, fiind nevoie și de implicarea discernământului uman.

„E demoralizant să crezi că mașinile ne pot înlocui, dar înspre acolo mergem”, a spus unul dintre cei amenințat cu pierderea locului de muncă.

Unii jurnaliști au avertizat că inteligența artificială ar putea să nu fie pe deplin familiarizată cu orientările editoriale stricte și ar putea publica povești inadecvate. Totodată, cenzura corectitudinii politice ar putea atinge noi culmi de dezvoltare dacă mașinile vor fi învățate ce subiecte să treacă sub tăcere sau pe care anume să le abordeze doar din perspectiva „standardelor comunității”.

„Îmi petrec tot timpul citind despre modul în care automatizarea și AI vor lua toate locurile de muncă, iar acum mi-l ia pe al meu”, a relatat un jurnalist pasionat de noile tehnologii, citat de Guardian.

Microsoft experimentează forme de așa-numit jurnalism robotizat, oficial sub pretextul reducerii costurilor de producție. Ne putem gândi însă că acesta e doar una dintre metodele prin care gigantul tehnologic, specializat în producerea de sisteme de operare pentru calculatoare și telefoane asistate vocal de Inteligența Artificială, încearcă să își învețe „mintea robotică” să gândească și să rezolve sarcini complexe.