ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația Bill & Melinda Gates a acordat luna aceasta un grant de 4,8 milioane de dolari unei companii care vinde măști "inteligente" pentru vaci, informează The Defender.

ZELP, acronimul de la Zero Emissions Livestock Project, susține că tehnologia sa de măști cu inteligență artificială (AI) pentru animale va reduce emisiile de metan - considerat unul dintre principalele gaze cu efect de seră - și va reduce schimbările climatice.

Vacile și alte animale rumegătoare emit metan în procesul de digestie a hranei lor.

Masca se pune în jurul capului vacii și captează gazul metan exhalat de animal, oxidându-l și eliberându-l apoi în aer sub formă de dioxid de carbon și vapori de apă, potrivit ZELP.

De asemenea, aceasta are senzori care colectează continuu milioane de puncte de date despre animale, care sunt procesate de algoritmi de învățare automată.

"Inteligența noastră artificială este antrenată să detecteze căldura, să semnaleze condițiile de bunăstare și să identifice cele mai eficiente animale cu un nivel ridicat de precizie", a declarat ZELP.

Dar criticii, inclusiv fermierul de a treia generație Howard Vlieger, au declarat că aventura finanțată de Gates este ilogică și condusă de lăcomie.

Vlieger, care oferă consultanță fermierilor de culturi și de animale din SUA, a declarat: "Asta este ceea ce ai obține când combini lăcomia și prostia".

Comentând știrea, Will Harris - un fermier regenerativ din a patra generație care conduce ferma familiei sale White Oak Pastures, a declarat pentru The Defender că tot ce a putut spune a fost: "Cu siguranță este o farsă".

Critical Sway, un cercetător și investigator, a scris pe Twitter: "Nu se poate inventa așa ceva. ... Trăim vremuri ridicole, prietenii mei".

ZELP - care colaborează cu gigantul agricol Cargill - își câștigă banii prin închirierea măștilor inteligente către fermieri și prin vânzarea de credite de compensare a emisiilor de carbon, a declarat Critical Sway.

"Istoria va arăta că marea majoritate a așa-ziselor proiecte benefice pentru mediu ca acesta îl vor face pe Bernie Madoff să arate ca un băiat de altar", a spus Vlieger.

Madoff, al cărui nume a devenit sinonim cu frauda financiară, s-a aflat în spatele schemei Ponzi de 20 de miliarde de dolari, pe care CNN a numit-o cea mai mare fraudă financiară din istorie.

Povestea de dragoste a lui Gates cu soluțiile tehnice

Măștile inteligente pentru vaci nu sunt prima soluție tehnologică aducătoare de bani pe care Gates a încercat să o aplice la o problemă naturală.

Anul trecut, miliardarul a încheiat un parteneriat cu Samsung în încercarea de a realiza o toaletă care să transforme fecalele umane în cenușă.

Iar Gates a susținut recent că semințele sale modificate genetic sunt necesare pentru a rezolva problema foametei în lume, deoarece schimbările climatice modifică condițiile de creștere.