ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum anunțam într-un articol anterior, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a pus la dispoziție pentru descărcare gratuită câteva dintre cărțile în format electronic care o au ca personaj principal pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ca pe un dar de consolare pentru cei care ar fi dorit să vină la pelerinajul din acest an de la Iași, dar au fost împiedicați de autoritățile guvernamentale. Am răsfoit și noi Biblioteca Pelerinului 2020, accesibilă gratuit până joi, 15 octombrie, și am adunat un grupaj de relatări ale credincioșilor despre minunile pe care Sfânta Parascheva le-a făcut în viața lor. Ele sunt cuprinse în volumele 1, 2 și 3 ale seriei „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva - mărturii ale închinătorilor”, editura Doxologia, 2011.  
 
Relatez minunea văzută în casa bunicii mele, când icoana Sfintei Parascheva nu a ars în incendiul care a mistuit tot. (Claudia, Botoșani)

***
 
Sunt în clsa a XI-a și, de când sunt la liceu, am încercat să merg în fiecare săptămână la Sfânta Parascheva. Relatez două minuni săvârșite în viața mea. 
Odată, trebuia să dau niște bani la școală, dar, neavând situație financiară nici măcar satisfăcătoare, intenționam să mă împrumut de la cineva, însă eram conștientă că nu-I voi putea returna.
Închinându-mă la racla Sfintei, i-am promis că voi scrie minunea săvârșită în viața mea, dacă aceasta se va milostivi de mine. Într-adevăr, Cuvioasa Parascheva m-a ajutat prin oferirea acelei sume de bani în mod surprinzător. Prin mijlocirea unui prieten întâlnit la racla Sfintei, am cunoscut un preot, care mi-a dăruit-o necondiționat. 
De asemenea, când eram mică, mama a fost vindecată în mod miraculous, într-un moment când nimeni nu mai spera la o minune. Dar tatăl meu ne-a îndemnat la rugăciune și Dumnezeu s-a milostivit de noi, încât și astăzi mama este sănătoasă. (Anonimă, 17 ani, Iași)

***
 
Sfânta Parascheva a fost și este pentru mine o sfântă ce m-a ajutat mereu când aveam nevoie. 
La școală, mi-a luminat mintea ca să pot învăța bine și, astfel, am reușit la examenul de admitere în clasa a V-a cu o notă bună. 
În dimineața examenului, am făcut acatistul Sfintei și am rugat-o să mă ajute. Când am intrat în sală, m-am așezat unde mi-a spus doamna supraveghetoare. Pe când așteptam să vină subiectele, am văzut pe perete icoana Sfintei Parascheva, care era lângă mine. Am fost foarte uimită și i-am mulțumit că este aproape de mine.
M-a ajutat și la concursuri, unde am câștigat două medalii de aur și multe diplome. Când eram tristă, m-a înveselit; când eram bolnavă, ea mi-a redat sănătatea. 
Îi sunt recunoscătoare Sfintei Parascheva pentru tot ce mi-a dăruit și o rog să fie mijlocitoare lui Dumnezeu pentru mântuirea mea.  (Elena Roșu, 11 ani, Iași)
 
***
 
Vis
 
În iarna anului 2011-2012, am fost foarte bolnavă, am luat antibiotice. Într-o noapte când a trebuit să iau medicamentele la ora 1, înainte de a mă trezi, am simțit că nu mai pot respire, deoarece mă apăsa ceva pe piept. Cineva mi-a atins vârful degetelor de la picioare și mi-a zis: „Maria, trezește-te și ia medicamentele, să nu mori în somn!”. Când am deschis ochii, am văzut-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, așa cum e înfățișată în sfânta icoană. După ce am zărit-o foarte clar, a dispărut. M-am speriat pe moment, am făcut sfânta cruce, am strigat la soțul meu, i-am spus ce am văzut. El a zis că este mare puterea lui Dumnezeu. N-am dormit toată noaptea, întrebându-ne cum de m-a fericit Dumnezeu cu o așa minune. 
De atunci, nu este zi în care să nu mă rog și la Cuvioasa Maică Parascheva. Cu ajutorul Domnului, am reușit astăzi să mă rog la sfânta ei raclă cu o bucurie imensă. Nu se știe dacă voi putea reveni, dar am cumpărat icoana Sfintei și știu că mă protejează. (Maria, Bacău)
 
***
 
… m-a făcut să cred cu tărie
 
În anul 2000, mama mea a fost operată la Iași de hernie de disc, operație nereușită. A făcut infecție cu stafilococ auriu. Eu aveam atunci 20 de ani și am stat trei luni în spital cu mama, am îngrijit-o în timp ce urla de durere. Într-o zi am venit la Sfânta Parascheva și am am plâns cât am putut, rugând-o s-o liniștească pe mama mea și, dacă se poate, să mi-o țină în viață. Când m-am întors la spital, ca o minune, mama nu mai urla de durere, putea să stea pe spate, ceea ce nu făcuse până a veni la Sfânta.
MInunea m-a făcut să cred cu tărie în cele sfinte și în puterile cuvioasei, căreia îi mulțumesc întotdeauna. (Ancuța, Roman)
 
***  
 
Să… vii la mine!
 
În această sfântă biserică mărturisesc că am simțit prezența Sfintei Cuvioase Parascheva, vindecată fiind de cancer înainte de operație. Mi-a apărut în vis și mi-a spus: „Să nu pleci la spital, până nu vii la mine!”. Am venit cu fratele meu mai mic, Mihai, ne-am închinat, iar operația a reușit.
Acum îi mulțumesc Sfintei cu fruntea și inima plecate adânc. (Viorica, Vaslui)
 
***
 
Fără operație
 
În anul 1996, mi-a apărut la gât un chist tiroidian dureros, că nu puteam înghiți. Doctorii mi-au spus că trebuie operat.
Am venit și m-am rugat la Cuvioasa Parascheva să mă ajute să scap de chist fără operație. Într-adevăr, a dispărut ca și cum nu ar fi fost niciodată. Așadar, Sfânta Parascheva m-a ajutat de atâtea ori când mă aflam în necazuri, dându-mi speranța că se rezolvă. (Maica Sofia)