ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un oficial al Vaticanului și-a cerut scuze față de un important grup catolic de susținere a comunității LGBTQ pentru că a eliminat o referință la acesta de pe site-ul Vaticanului, ceea ce a atras laude din partea grupului, considerând că este o mișcare "istorică" pentru a repara ruptura dureroasă dintre ierarhia catolică și comunitatea gay, scrie Reuters.

Secretariatul General al Vaticanului pentru Sinodul Episcopilor, care organizează o consultare de doi ani a catolicilor de rând înaintea unei reuniuni a episcopilor din 2023 la Vatican, a restabilit referința la New Ways Ministry pe site-ul web în weekend.

Inițial, Sinodul a inclus în pagina "Resurse" o trimitere la un webinar video realizat de New Ways Ministry, o organizație cu sediul în SUA care militează pentru o mai mare acceptare a homosexualilor în Biserica Catolică, care îndruma oamenii către surse de informare despre Sinod. Videoclipul îi îndemna pe catolicii LGBTQ să participe la procesul de consultare, care urmărește să facă Biserica Catolică mai primitoare, mai receptivă la laici și mai puțin centralizată. 

Alte resurse din SUA alături de acesta au fost Conferința Episcopilor Catolici din SUA și arhidiecezele din Boston și Newark.

Dar referința la New Ways Ministry a fost retrasă la începutul acestei luni fără explicații. Suspiciunea a căzut asupra Conferinței episcopale americane, care este condusă de conservatori care au ținut mult timp New Ways Ministry la distanță. Doctrina catolică susține că homosexualii trebuie să fie tratați cu demnitate și respect, dar că activitatea homosexuală este "intrinsec dezordonată".

Revenind asupra cursului, directorul de comunicare al Sinodului, Thierry Bonaventura, a restabilit referința online și a declarat că dorește să își ceară scuze "tuturor persoanelor LGBT și membrilor New Ways Ministries pentru durerea provocată" prin retragerea videoclipului. El i-a îndemnat să contribuie cu reflecțiile lor asupra procesului de consultare.

"În mersul împreună, uneori se poate cădea, important este să ne ridicăm cu ajutorul fraților și surorilor", a scris el în buletinul informativ al Sinodului. Bonaventura a confirmat luni declarația pentru The Associated Press.

Scuzele au atras imediat laude din partea New Ways Ministry, care a acceptat cu căldură ceea ce a numit o recunoaștere "istorică" din partea bisericii a "răului pe care o astfel de jignire l-ar fi provocat persoanelor LGBTQ și întregii biserici".

"Scuzele sunt puternice prin capacitatea lor de a construi punți de reconciliere și dreptate", a declarat directorul executiv al grupului, Francis DeBernardo. Lăudându-l pe Bonaventura pe nume, el a spus că astfel de acțiuni "sunt un exemplu al harului uimitor care poate fi adus la viață atunci când cineva practică onestitatea și umilința și este preocupat de modul în care acțiunile sale pot dăuna altor persoane".

"Oficialii Vaticanului rareori își cer scuze și aproape sigur nu și-au cerut niciodată scuze față de persoanele LGBTQ sau față de un minister catolic LGBTQ", a adăugat el într-o declarație.

Răsturnarea de situație în ceea ce privește referirea la New Ways Ministry pe site-ul Sinodului este un indiciu al mesajelor mixte pe care Sfântul Scaun le-a transmis de-a lungul anilor, și Papa Francisc însuși, cu privire la poziția Vaticanului cu privire la homosexuali și la locul lor în biserică.

Francisc a ținut prima pagină a ziarelor internaționale în 2013 când a glumit "Cine sunt eu să judec?" despre un preot presupus homosexual. El a urmat, de-a lungul anilor, cu gesturi fără precedent de apropiere papală față de comunitățile de homosexuali și transsexuali și, în timp ce era arhiepiscop de Buenos Aires, a susținut extinderea protecțiilor legale - dar nu și a căsătoriei - pentru cuplurile gay care au relații stabile.

Dar a susținut, de asemenea, învățătura oficială a bisericii și a consimțit la începutul acestui an la publicarea unui document al biroului de doctrină al Vaticanului care afirmă că Biserica Catolică nu poate și nu va binecuvânta uniunile între persoane de același sex, deoarece Dumnezeu "nu poate binecuvânta păcatul".

În urma eliminării inițiale de către Sinod a videoclipului webinarului, New Ways Ministry a dezvăluit că Francisc a scris grupului două scrisori în acest an în care îi lăuda activitatea. Acest lucru a fost semnificativ, deoarece biroul de doctrină al Vaticanului i-a cenzurat în mod oficial în 1999 pe cei doi fondatori ai New Ways Ministry pentru că au refuzat să accepte învățăturile complete ale bisericii cu privire la homosexualitate.

Într-una dintre scrisori, care a fost raportată pentru prima dată de National Catholic Reporter, Francisc a lăudat-o pe una dintre co-fondatoare, sora Jeannine Gramick, ca fiind "o femeie curajoasă" care a suferit pentru slujirea sa.

În declarația de luni, DeBernardo a spus că scrisorile arată clar "că Papa Francisc dorește ca slujirea LGBTQ să prospere" și că întoarcerea asupra Sinodului a însemnat că Vaticanul a vrut să audă de la catolicii homosexuali.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews