ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română, care s-a dovedit a fi cel mai mare sponsor al spitalelor pe timp de pandemie, a reacționat la vestea tristă a incendiului soldat cu 12 morți de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Mesaje de compasiune au transmis PF Daniel, patriarhul B.O.R., ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, și alți ierarhi.

Patriarhul Daniel a transmis sâmbătă, 14 noiembrie, un mesaj de compasiune pentru victimele incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

„Am aflat cu multă durere despre tragedia provocată de incendiul din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în seara zilei de  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, incendiu în urma căruia și-au pierdut viața 10 persoane și alte 7 au ajuns  în stare critică.

În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniți, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viață.

Adresăm un părintesc mesaj de condoleanțe și consolare familiilor pacienților decedați, rudelor, prietenilor, precum și întregului personal medical care i-a îngrijit și care a încercat să le salveze viața”, a afirmat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Agenția de Știri Basilica
 
Alte reacții ale B.O.R.:
 
La rândul său, ierarhul locului a transmis că Biserica este alături de familiile greu încercate ale victimelor. ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, i-a îndemnat pe preoți să rostească și în această duminică rugăciunea pentru izbăvirea de noua boală molipsitoare, așa cum fac la fiecare Sfântă Liturghie. De asemenea, i-a îndemnat să-l pomenească și pe preotul Ioan Antistescu, aflat în stare gravă în spitalul nemțean.

„Cu profundă durere am aflat de tragicul incendiu petrecut la Secția ATI din cadrul Spitalului Suport Covid din Piatra Neamț în care și-au pierdut viața, potrivit informațiilor oficiale pe care le avem în acest moment, 10 dintre pacienții internați aici.

În aceste momente de grea încercare suntem alături de familiile îndurerate ale căror apropiați și-au pierdut viața în această tragedie, rugând pe Dumnezeu să odihnească în Raiul desfătării sufletele celor pe care i-a chemat, iar celor care au fost victime directe sau colaterale ale acestei tragedii, Dumnezeu să le toarne ulei și vin pe rănile lor trupești și sufletești.

În mod deosebit, îndemn slujitorii sfintelor altare ca mâine, la Proscomidie, să adauge o miridă și să înalțe rugăciuni speciale pentru cei bolnavi de aici și de pretutindeni, dar în mod deosebit să înalțe un gând la Dumnezeu pentru părintele Ioan Antistescu, un om al liturghiei, care în aceste momente se află în spitalul de la Piatra Neamț luptându-se pentru propria viață.

Reamintim preacucernicilor părinți să continuie rugăciunile pentru îndepărtarea molimei și să citească rugăciunea specială la sfârșitul Sfintei Liturghii stabilite de cancelaria Sfântului Sinod.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să primească în Împărăția Sa și să odihnească sufletele celor pe care i-a chemat la Sine, celor rămași în „valea plângerii acestei vieți” să le dăruiască răbdare în suferință, iar cadrelor medicale care se preocupă de îngrijirea lor și lucrează sub mantia iubirii Sale milostive, să le dăruiască răbdare și pricepere pentru tămăduirea grabnică a celor pe care îi îngrijesc!”, a îndemnat ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, citat de EPRB.ro.

La vestea tragediei de la Piatra Neamț au transmis mesaje de solidaritate și alte eparhii ortodoxe, precum Episcopia Giurgiului.

„Am aflat cu durere și întristare despre incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț.

Vă îndemnăm să vă rugați pentru odihna celor care au pierit în această tragedie: Frăsina, Clement, Mihai, Tatiana, Mircea, Mihai, Constantin și Vasile.

De asemenea vă rugăm să îl pomeniți pe medicul Cătălin Ion și pe asistentele Geanina și Elena, toți aflați în stare gravă și care au nevoie de rugăciunile noastre pentru ajutor, milă și sănătate de la Dumnezeu.

Condoleanțe familiilor celor decedați. Putere celor aflați pe patul durerilor. 

Maica Domnului să ne aibă pe toți în grija sa!”, este mesajul exprimat pe pagina de Facebook a Episcopiei Giurgiului.
 
Și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis un mesaj de condoleanțe și de compasiune față de victimele incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț:

"Cu nespusă durere am primit vestea că incendiul din seara zilei de 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a curmat viața pământeană a zece persoane și a rănit grav alte șapte persoane. În aceste clipe de mare încercare suntem, cu toată ființa noastră, alături de cei ce au suferit sau încă suferă.
Imediat după aflarea cutremurătoarei știri, am transmis către toți preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor îndemnul de a se ruga pentru odihna sufletelor celor ce au trecut la cele veșnice și pentru vindecarea celor ce încă sunt în viață după acest tragic eveniment. De asemenea, ne rugăm și pentru ca Dumnezeu să mângâie și să întărească pe toți cei din familiile acestora, binecuvântând pe toți medicii și pe tot personalul medical care se luptă pentru vindecarea celor atinși de incendiu și care sunt în viață.
În astfel de momente grele este nevoie de solidaritate și de întrajutorare.
Dumnezeu să aibă în pază pe toți și să ne dăruiască gândul cel bun și inima cea milostivă!"

† Teofan
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei