ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă din Olanda a anunțat oficial că se rupe de Patriarhia Moscovei, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Este prima Biserică Ortodoxă din subordinea Patriarhiei Moscovei care se rupe de structura eclezială rusă, de la începerea războiului ruso-ucrainean.

„Clerul a anunțat în unanimitate că nu mai este posibil ca ei să funcționeze în Patriarhia Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioși”, arată Biserica Ordotoxă din Olanda, într-o declarație oficială, la care adaugă faptul că „această decizie este extrem de dureroasă și dificilă pentru toți cei implicați”, potrivit agenției ucrainene de presă NEXTA, citate de Știri pe Surse.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, PF Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada Ucraina, referindu-se la oponenții Rusiei din Ucraina drept „forțe malefice”. Totodată, el nu a fost în stare să recunoască onest cine a început conflictul din Ucraina, spunând într-o scrisoare adresată Consiliului Mondial al Bisericilor cu sediul la Geneva că nici rușii, nici ucrainenii nu s-ar afla la originile acestui conflict și dezvinovățind, prin această declarație, armata rusă invadatoare.