ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Persoane necunoscute au atacat porțile bisericii Sf. Andrei din Kiev cu cocktail-uri Molotov. Reprezentanții bisericii ucrainene consideră că este vorba de o încercare de intimidare a reprezentanților Patriarhiei Ecumenice.

Incidentul s-a produs în cursul dimineții de 15 noiembrie, în contextul tensiunilor religioase actuale cu Rusia privind recunoașterea unei Biserici Ortodoxe independente de tutela Moscovei, fără a produce daune semnificative, au anunțat Biserica Ucraineană și poliția, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Biserica Sfântul Andrei din Kiev este considerată o bijuterie a arhitecturii baroce a secolului al XVIII-lea, fiind amplasată pe o colină din centrul Kievului.

Chemată să intervină după lansarea a două cocktailuri Molotov asupra porții bisericii, poliția municipală a anunțat într-un comunicat că a deschis o anchetă pentru 'tentativă' de a produce „daune premeditateși pentru "încălcarea egalității de drepturi", delict pasibil de zece ani de închisoare.

Poliția a precizat că a găsit un rucsac cu alte cocktailuri Molotov, adăugând că „cel puțin patru” persoane sunt implicate, dar că nimeni nu a fost rănit.

Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei la mijlocul lunii trecute.

Decizia a fost luată în cadrul adunării sinodului de la Istanbul care a stabilit că anexarea Mitropoliei de la Kiev de către Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1686 a fost ilegală.

În semn de recunoștință față de hotărârea Patriarhului Bartolomeu, mai multe biserici din țara vecină au trecut sub controlul Patriarhiei Ecumenice.