ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica de lemn din Poarta Sălajului, monument istoric de secol XVII, a fost puternic avariată de furtuna de duminică seara, vântul puternic ducând la prăbușirea turlei lăcașului de cult peste acoperiș.

„Situația este una dramatică, ținând cont că era una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj, dar natura dezlănțuită face ravagii. Biserica era într-o stare bună de conservare, dar se pare că a fost un ghinion că vântul a bătut dintr-o direcție nepotrivită. Mâine dimineață vom merge să evaluăm situația și să vedem ce soluții putem găsi în situația aceasta. Fără o evaluare la fața locului nu pot spune mai multe. Va trebui să găsim urgent o soluție de finanțare. Nu o putem lăsa așa. În prima fază trebuie pusă în siguranță, pentru a nu ploua în interior, pentru că apoi se distruge tot”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul Direcției pentru Cultură Sălaj, Doina Cociș.

Aceasta a adăugat că va discuta cu autoritățile județene pentru finanțarea reabilitării bisericii, dar va sesiza și Ministerul Culturii, o altă soluție fiind fondul de rezervă al Guvernului.

Biserica, una din cele mai vizitate din Sălaj, în condițiile în care este poziționată foarte aproape de drumul european E81, care face legătura între Zalău și Cluj Napoca, face parte, alături de alte șase biserici de lemn din județ, din proiectul european „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, implementat de Consiliul Județean Sălaj cu scopul de a crește importanța turismului și culturii, ca factor care stimulează creșterea economică a regiunii.