ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premiile europene pentru patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană și sunt organizate de Europa Nostra de atunci. Premiile promovează cele mai bune practici legate de conservarea, gestionarea, cercetarea, educația și comunicarea patrimoniului. În acest fel, sistemul de premii contribuie la o mai mare recunoaștere publică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru societatea și economia Europei, se arată în descrierea Europa Nostra. 

Această biserică de lemn, aflată în cimitirul micului sat Urși, a fost restaurată cu grijă, cu implicarea strânsă a multor parteneri, inclusiv a comunității locale. "Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare exemplare a unei biserici de lemn pictată într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din peisajul înconjurător, este de o valoare și o frumusețe excepționale", a declarat juriul, relatează European Heritage Europa Nostra Awards.

Principalii parteneri implicați au fost Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artelor din cadrul Universității Naționale de Arte din București, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară "IRASM", Camera Națională a Arhitecților din România, Asociația 37 și proprietarul bisericii, Biserica Ortodoxă Română.

Proiectul nu ar fi fost posibil fără munca voluntară a comunității din Urși, care a asigurat hrana, cazarea, accesul la energie electrică, forța de muncă și transportul voluntarilor naționali și internaționali care au ajutat la lucrările de conservare. Finanțarea proiectului a fost asigurată de Fundația Internațională pentru Muzică și Artă, World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România, crowdfunding online și Institutul Băncii Europene de Investiții, alături de mai mulți donatori privați.

Biserica de lemn din satul Urși, închinată Bunei Vestiri și Arhanghelului Mihail, a fost construită între anii 1757 și 1784. Deși a supraviețuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce, biserica a fost ulterior abandonată în urma construirii unei noi biserici în sat. La redescoperirea sa în 2007, biserica zăcea fără fundație și risca să se prăbușească, în timp ce acoperișul său din șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, se confruntau cu o degradare gravă. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă în programul "60 de biserici de lemn" din România de către Fundația Pro Patrimonio, fiind astfel nominalizată ulterior în programul 7 Most Endangered 2014.

Din 2009 până în 2020, lucrările de restaurare au avut loc în fiecare vară, după luni de eforturi de strângere de fonduri în anul precedent. Juriul a apreciat calitatea restaurării ca fiind lăudabilă: "Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și un monument pe cale de dispariție care a fost restaurat în totalitate în conformitate cu principiile de conservare, cu elementele originale examinate îndeaproape și reintegrate ori de câte ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantați pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare".

Șantierul de restaurare în sine a fost unul deschis, funcționând ca un spațiu educațional pentru a sensibiliza publicul cu privire la valoarea bisericii, tehnica de construcție din lemn, tehnica frescei și conținutul iconografiei murale, al icoanelor și al iconostasului.

"Conservarea Bisericii de lemn din Urși s-a desfășurat într-o zonă izolată, cu resurse limitate și cu implicarea strânsă a societății locale. Pe parcursul proiectului, au fost create multe oportunități pentru schimbul de cunoștințe. De asemenea, proiectul a dus la o înțelegere locală mai profundă a valorii patrimoniului și la un sentiment de administrare în rândul comunității locale. Aceasta este o abordare exemplară a conservării clădirilor vulnerabile precum aceasta", a declarat juriul.