ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica din lemn a Parohiei Ortodoxe de limbă română din Praga, cu hramurile Sfântul Arhanghel Mihail și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost afectată miercuri, 28 octombrie 2020, de un puternic incendiu, care a distrus turla centrală, înaltă de peste 17 metri, și întregul patrimoniu interior. 

„Cauza pe care pompierii au declarat-o ca probabila în 90% este un foc aprins de oamenii strazii in afara bisericii. Nu avem încă rezultatul anchetei, este doar o declarație a pompierilor”, a declarat preotul paroh, Andrei Danciu, citat de pagina de facebook a Asociației Românilor din Republica Cehă. 

Aceeași sursă mai citează o declarație de joi a preotului ortodox din Praga:

„Poliția a păzit ieri biserica și astăzi vor face ultimele investigații. După aceea, tot ceea ce poate fi salvat va fi depozitat. Biserica va fi reconstruită cu siguranță, rămâne de văzut care va fi metoda aleasă. Este o situație delicată, biserica nu aparține de mitropolie, este a primăriei si a statutului ceh. Prin urmare, ei vor decide care vor fi pașii pentru reconstrucție şi cât de mult vor lăsa comunitatea să se implice. Vom reveni cu mai multe detalii atunci când le vom primi”, afirmase pr. Andrei Danciu.

Potrivit paginii web a parohiei, incendiul izbucnit în 28 octombrie 2020 la biserica Sf. Arh. Mihail din Praga a distrus în doar câteva ore nu doar clădirea, ci și zestrea interioară care a fost agonisită pe parcursul a celor 14 de ani de la înființarea parohiei: mobilier, icoane, cărți și obiecte de cult din interior. Focul însă nu a distrus comunitatea parohială, care rămâne unită în jurul părintelui Andrei.

Cei care doresc să sprijine parohia în efortul de a-și reînnoi colecția obiectelor de cult pot face donații prin virament bancar în contul de mai jos.

Cont bancar: 43-5910970287/0100

IBAN: CZ2701000000435910970287

SWIFT: KOMBCZPPXXX

Beneficiar: VI. Pravoslavna cirkevni obec v Praze 5 - Svaty Michal

Banca: Komercni banka