Inundațiile care au afectat săptămâna trecută zeci de localități din estul și centrul țării au lăsat în urmă case inundate, localități izolate și oameni deznădăjduiți. În sprijinul lor au venit Arhiepiscopia Iașilor și Episcopia Covasnei și Harghitei, care în aceste zile s-au mobilizat. 


Arhiepiscopia Iașilor oferă 28.000 lei sinistraților din Stejaru și Farcașa
Arhiepiscopia Iașilor și Protoieria Ceahlău sprijină financiar pe sinistrații din Stejaru și Farcașa. Arhiepiscopia a alocat suma de 20.000 lei, iar Protoieria Ceahlău a oferit 8.000 lei pentru ajutorarea celor care nu au scăpat de furia apelor.  De asemenea, încă din prima zi a inundațiilor care au afectat localitățile Băcel și Lunca Mărcuș, reprezentanții Episcopiei Covasnei și Harghitei au fost alături de persoanele afectate de viitură cărora le-au fost oferite alimente, articole de îmbrăcăminte și apă potabilă.

După cum a declarat pentru Agenția de știri Basilica pr. protoiereu Ionel Cuțuhan, o parte din sume au fost dăruite deja familiilor grav afectate de inundații, urmând ca în cursul zilei de mâine să primească ajutorul financiar și celelalte persoane sinistrate, relateaza basilica.ro

Deși aproximativ 60% dintre gospodăriile din Stejaru și Farcașa au fost lovite de viitură, ajutorul financiar a fost distribuit, în urma unei anchete sociale, celor care au suferit pagube materiale majore.

În funție de gravitatea situației a fost acordată suma de 1000, respectiv 2000, a precizat părintele protoiereu evidențind că este vorba de 20 de familii aflate într-o situație critică.

Pe lângă acest ajutor financiar, familiilor sinistrate le-au fost oferite alimente și apă potabilă, iar 12 voluntari din cadrul protoieriei au ajutat la îndepărtarea molozului din gospodăriile afectate de revărsarea apelor.

De asemenea, Arhiepiscopia Iașilor a demarat o colectă pe raza protoieriei Ceahlău, urmând ca apoi să ajute și la reconstruirea caselor distruse de cataclism.

„Am vorbit cu toți preoții din protoierie ca acolo unde este posibilitatea să contribuim cu materiale de construcție, să ajutăm efectiv ca în cel mai scurt timp să îi vedem în casele lor. Există un caz mai urgent, deoarece una dintre familiile sinistrate nu are cum să locuiască în casa respectivă și trebuie să refacem urgent imobilul”, a precizat pr. Protoiereu.

În județul Neamț, din cele 46 localități lovite de inundații, 430 de oameni au fost evacuați, iar peste 100 de case au fost distruse de ape. Un om a murit, iar multe drumuri comunale și județene au fost rupte de puhoaiele revărsate.

Și în cadrul Eparhiei Covasnei și Harghitei a fost constituită o comisie  pentru evaluarea pagubelor, iar Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a dispus oranizarea unei colecte în toate parohiile pentru ajutorarea celor afectați de inundații.

Colecta se va încheia în data de 22 iulie, iar credincioșii sunt îndemnați să sprijine atât financiar, dar și prin donații constând în alimente și articole de îmbrăcăminte.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews