Bizanticons Art: Vovidenia – sărbătoarea care dă startul colindelor, a catavasiilor. De azi copiii pun în geam viitoarele ”flori dalbe, flori de măr” sau ”măruț, mărgăritar”. Este și prima dezlegare la pește din Postul Nașterii Domnului

Prima sărbătoare importantă din Postul Nașterii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de „Vovidenia” sau „Ovidenia”, ne amintește tuturor de aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani, de către părinții săi, Ioachim și Ana. Praznicul marchează momentul în care Maica Domnului a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, amintește Mărturie Athonită cu trimitere la sursă, blogul Bizanticons Art.
Pentru cei care se întreabă de ce știrile ActiveNews nu curg la orele dimineții într-o astfel de zi este bine să știți că noi nu lucrăm de sărbători, în timpul Sfintei Liturghii și îndemnăm cititorii să meargă și ei la Biserică, pe urmele Maicii Domnului și apoi ale Pruncului Iisus, pentru a participa la sfintele slujbe.
Astfel, vedem că părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, și-au împlinit promisiunea făcută lui Dumnezeu în rugăciunile lor. Mai exact, Sfânta Ana nu putea să nască prunci și, din acest motiv, urmând modelul din Sfânta Scriptură și încredințată fiind de cele ce s-au petrecut cu mama prorocului Samuel, tot pe nume Ana (care era și ea stearpă), se ruga fierbinte lui Dumnezeu, alături de soțul ei, Ioachim, să le dăruiască un copil. Și au promis Sfinții Ioachim și Ana că, dacă Dumnezeu le va asculta și îndeplini cererea, vor dărui și închina pruncul lui Dumnezeu.
Dincolo de istoricul sărbătorii și de dezlegarea
la pește din această zi, un aspect important pe care ar trebui să-l
reținem este că, praznicul acesta dă, în mod oficial, startul
colindelor, mai informează sursa originală citată, care continuă:
Între toate știrile și opiniile pe care le-am regăsit în ultimele zile în mediul on-line, una mi-a atras atenția și m-a mâhnit pentru câteva momente. Este vorba despre opinia unui psiholog, intervievat de postul britanic Sky News, care a subliniat ideea că prea multe colinde și cântece de Crăciun ascultate „prematur”, adică pe parcursul lunii noiembrie, pot să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre mintale.
Psihologul continuă intervenția sa aducând și un argument: colindele redate pe radio sau prin intermediul altor mijloace mass-media le pot aduce oamenilor stări de anxietate și panică, întrucât le aduc aminte de toate chestiunile pe care le au de rezolvat în preajma sărbătorilor: cadouri, meniuri de sărbători, planuri de călătorie. Într-un cuvânt, tot ceea ce ține de trup și de bucuria fizică, trupească. Și ne întrebăm, pe bună dreptate: dar sufletul unde-i în toată această schemă? De ce nu se vorbește și despre împlinirea duhovnicească și despre bucuria pe care sufletul nostru o simte în această perioadă prin intermediul colindelor și al cântărilor bisericii? Căci, ca printr-o minune vrednică de sinaxare, colindul are încă această putere: de a ne purta din mijlocul orașelor către spațiul ca de poveste al copilăriei, după care tânjim mereu în această perioadă.
Și apropo de acest aspect: de ce se spune că, de la Vovidenie, putem asculta colinde, conform învățăturii Bisericii? O fi, totuși, prea devreme startul colindelor, așa cum spun psihologii?
Răspunsul îl regăsim într-o rânduială legată în mod exclusiv de sărbătoarea aceasta din ziua de 21 noiembrie.
Este vorba despre catavasiile Nașterii Domnului, o serie de cântări care sunt intonate pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrării în biserică a Maicii Domnului și care se cântă până pe 30 decembrie inclusiv. Cântările acestea încep cu o veste minunată: „Hristos se naște, slăviți-L, Hristos din ceruri întâmpinați-L”, veste care ne cheamă pe toti la întâlnirea mântuitoare cu Hristos.
Cuvintele acestea, adică primele versuri ale catavasiilor, sunt preluate dintr-o omilie la Nașterea Mântuitorului Hristos, celebră la vremea ei, a Sfântului Grigorie Teologul. Catavasiile sunt și o chemare la sfințire și luminare, adresată tuturor, pentru a-L primi așa cum se cuvine pe Hristos, Cel Care S-a facut om din iubire infinită față de noi și pentru a ne aduce mântuirea sufletelor noastre și viața cea veșnică.
Din punct de vedere etimologic, termenul „catavasie” vine din grecescul „katabaino”, care înseamnă „a coborî”. Explicația este aceeea că în vechime, sau în unele mănăstiri chiar și astăzi, cântăreții celor două strane, după ce cântau troparele din odă, coborau din cafas în mijlocul bisericii, unde cântau împreună irmosul, adică troparul de la început.
Catavasiile sunt, de fapt, un început de colindă. Sunt semnul că, din această zi, putem asculta și cânta colinde, deosebitele cântări de bucurie care vestesc Întruparea Fiului lui Dumnezeu și nașterea Sa smerită, dar plină de har și de binecuvântare, în ieslea sărăcăcioasă de la Betleem.
Tradiția colindului urcă în timp până în vremea romană, când la începutul lunii ianuarie aceștia organizau acele petreceri păgâne intitulate „calendae” – nume dat sărbătorii Anului Nou. Cu acest prilej, copiii romanilor mergeau din casă în casă, cântau imne și făceau urări de belșug, împlinire și noroc. Odată cu Întruparea Mântuitorului, creștinii au „botezat” acest obicei păgân și l-au transformat într-o tradiție curată, care dăinuie până în zilele noastre: vestirea Nașterii Domnului, începutul mântuirii acestei lumi.
Am aflat de curând și o curiozitate pe care dorim să v-o împărtășim: pentru că veți auzi în această perioadă a colindelor fredonându-se în colindele tradiționale românești expresii precum „florile dalbe, flori de măr” sau „măruț, mărgăritar”, să știți că și expresiile acestea sunt legate tot de sărbătoarea Vovideniei. În satul românesc de odinioară, în ziua de 21 noiembrie, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, părinții le aminteau copiilor să pună în cana cu care luau Agheasmă la Bobotează sau în alt vas din sticlă sau lut, ramuri de măr din livadă, le turnau apă și le așezau în casă, la fereastră, astfel încât să aibă lumină și căldură. Până în Ajunul Crăciunului sau chiar de Anul Nou, în plină iarnă deci, crenguțele înfloreau. Copiii le luau, le strângeau într-un mănunchi și le foloseau ca sorcove, aducând uimire și bucurie pe chipurile celor care primeau colindul.
Așadar, într-o lume asaltată din ce în ce mai mult de păreri, diagnostice și remedii psihologice, să nu uităm de acel „psyche”, cuvânt de origine grecească, tradus prin „sufletul uman”. Tot vechii greci credeau într-o legătură emoțională indestructibilă dintre muzică și vindecare și, cu siguranță, credința lor nu era greșită. Nu, nu minimalizăm în vreun fel eforturile și competențele psihologilor, care s-au dovedit a fi deosebit de importante în multe situații-limită. Însă, când ne gândim la dorul de cei dragi, la locurile copilăriei și la amintirile care pur și simplu refuză să dispară din cufărul cu amintiri de suflet, nu există „antidot” mai bun decât colindul sfânt și bun.
Data în care noi prăznuim „Vovidenia”, adică 21 noiembrie, nu este data istorică în care părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, au dus-o la templu pe Fecioara Maria, ne mai informează Bizanticons.
Rădăcinile sărbătorii Vovideniei se regăsesc în secolul al șaselea, mai exact pe 20 noiembrie 543, când Împăratul trac Iustinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, un sfânt locaș închinat Maicii Domnului. Conform tradiției de atunci, în ziua următoare sfințirii, adică pe 21 noiembrie, a început să fie cinstit hramul (sau ocrotitorul) bisericii, adică însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, sărbătoarea fiind rânduită în cinstea aducerii ei la templu. Sărbătoarea s-a extins, mai târziu, în tot Orientul și apoi s-a generalizat în tot Occidentul, definitivându-se în jurul anului 1585.
În această zi specială, Bizanticons Art vine în sprijinul dumneavoastră cu câteva
sugestii de icoane ortodoxe ale Maicii Domnului, realizate în stil
bizantin, după tehnici tradiționale, cu materiale naturale, pentru o mai
bună calitate a imaginii și pentru obținerea unei rezistențe de lungă
durată, pe care le puteți viziona la această legătură electronică.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Maica Domnului
Locații: Constantinopol Ierusalim Țara Sfântă
Subiecte: Ortodoxie
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Bizanticons Art
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)