ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat Antony Blinken a sosit vineri în Israel pentru a exercita presiuni asupra guvernului israelian cu privire la ofensiva sa în curs de desfășurare în Gaza, pe fondul unei condamnări internaționale din ce în ce mai mari și a unui număr tot mai mare de morți în rândul civililor, relatează CNN.

Înaltul diplomat american, care a călătorit de două ori în Israel luna trecută în urma atacului mortal al Hamas, se întâlnește la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu și cu cabinetul de război, în timp ce guvernul american continuă să încerce să echilibreze sprijinul pentru apărarea Israelului cu un apel tot mai public pentru ca acesta să protejeze civilii.

Blinken a aterizat la Tel Aviv vineri dimineață, însoțit de ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, recent confirmat în funcție.
 


În declarațiile făcute joi în fața presei înainte de a pleca de la Washington DC, Blinken a declarat că intenționează să discute cu guvernul israelian despre "campania în curs de desfășurare împotriva organizației teroriste Hamas" și despre "măsurile care trebuie luate pentru a proteja civilii".

De asemenea, el intenționează să discute, așa cum a făcut-o și în călătoriile anterioare, despre ostaticii deținuți de Hamas și despre prevenirea unui conflict regional mai amplu.

Potrivit unei surse diplomatice, se așteaptă ca Blinken să facă presiuni asupra Israelului pentru o "pauză" în atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza pentru a "permite medierea", deși nu este clar un calendar pentru o astfel de pauză. Blinken și alți oficiali ai administrației și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru "pauzele umanitare".

Joi, Blinken a refuzat să intre în detalii cu privire la "pașii concreți" pentru o mai bună protecție a civililor și nici nu a vrut să ofere un răspuns direct atunci când a fost întrebat dacă Israelul a dat dovadă de reținere în ofensiva sa de până acum. În schimb, el a spus că acesta a fost "un foc încrucișat creat de Hamas", condamnând gruparea teroristă pentru că folosește "în mod cinic și monstruos" civili ca scuturi umane și își încorporează luptătorii în infrastructura civilă.

"Când văd un copil palestinian, un băiat sau o fată, scos dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite - asta mă lovește în stomac la fel de mult ca atunci când văd un copil în Israel sau oriunde altundeva", a spus Blinken. "Este ceva la care avem obligația de a răspunde și o vom face."

În privat, oficiali din cadrul guvernului american i-au avertizat pe omologii lor israelieni cu privire la impactul unor astfel de imagini - și la importanța de a permite intrarea ajutorului umanitar - asupra capacității lor de a-și urmări obiectivele strategice, pe măsură ce condamnarea internațională devine tot mai amplă și mai zgomotoasă.

"Vă spunem în mod constant că nu veți avea timp și spațiu pentru a face ceea ce vreți să faceți dacă aceste imagini continuă să apară zi de zi cu moartea și distrugerea care se întâmplă în interiorul Gaza", a declarat o sursă familiară, făcând aluzie la experiența SUA cu Mosul, Alep și Fallujah. "Este un mesaj care se repetă la toate nivelurile, toată ziua, în fiecare zi".

Partenerii arabi, în special, au exprimat critici imense la adresa campaniei israeliene din Gaza, iar Iordania și Bahrain și-au rechemat ambasadorii.

Continuarea fluxului de ajutor umanitar și plecarea continuă a civililor va fi un alt punct cheie al conversațiilor sale în Israel, a declarat Blinken joi.

Civilii, inclusiv cetățeni americani, au putut părăsi Gaza prin poarta Rafah către Egipt începând de miercuri, iar oficialii au declarat că se așteaptă ca plecările să continue în zilele următoare.

Cu toate acestea, a fost un proces minuțios, care a durat săptămâni întregi pentru a ajunge în acest punct, un proces care a necesitat o presiune semnificativă la nivel înalt din partea SUA asupra părților implicate.

Un flux constant de camioane care transportă asistență a putut intra în ultima săptămână, dar oficialii americani, inclusiv Blinken, au subliniat că nu este nici pe departe suficient. Oficialii israelieni au limitat, de asemenea, intrarea combustibilului în Gaza, argumentând că Hamas a furat cantități mari de combustibil și l-a ascuns de civili.

Lucrătorii umanitari și medicali au subliniat nevoia stringentă de combustibil pentru a menține spitalele în funcțiune, iar problema va fi abordată de Blinken în cadrul întâlnirilor sale de vineri. Sursa familiarizată a declarat pentru CNN că problema a fost ridicată la nivel înalt.

Cea de-a treia prioritate a lui Blinken pentru oprirea sa în Israel este de a discuta despre "ziua de după" - "cum putem stabili condițiile pentru o pace durabilă și sustenabilă; o securitate durabilă și sustenabilă atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni", a declarat el joi.

Înaltul diplomat american a declarat în repetate rânduri că nu se poate reveni la "status quo" cu Hamas, iar oficialii israelieni au declarat că intenționează să elimine grupul din Gaza.

Luni, în cadrul unei mărturii în Congres, Blinken a declarat că Israelul nu poate conduce sau controla Gaza, menționând: "Nu aceasta este intenția lor, nu este ceea ce vor să facă și nu este ceva ce ar fi susținut".

"La un moment dat, ceea ce ar avea cel mai mult sens ar fi ca o Autoritate Palestiniană eficientă și revitalizată să aibă guvernarea și, în cele din urmă, responsabilitatea securității pentru Gaza", a spus el.

"Dacă se poate ajunge acolo într-un singur pas este o mare întrebare pe care trebuie să o analizăm. Iar dacă nu se poate, atunci există alte aranjamente temporare care pot implica o serie de alte țări din regiune. Ar putea implica agenții internaționale care ar ajuta să asigure atât securitatea, cât și guvernanța."

În cadrul conversațiilor sale din Israel, Blinken a declarat că se așteaptă la un accent deosebit pe "modul în care putem ajunge în timp la două state pentru două popoare". Cu toate acestea, obiectivul unei soluții cu două state părea deosebit de îndepărtat, având în vedere ofensiva în curs de desfășurare în Gaza și violența tot mai mare a coloniștilor israelieni în Cisiordania.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a declarat miercuri că SUA "a transmis foarte clar guvernului israelian că suntem foarte îngrijorați de violențele coloniștilor din Cisiordania".

"Considerăm că este incredibil de destabilizatoare. Considerăm că este contraproductivă pentru securitatea pe termen lung a Israelului, pe lângă faptul că, desigur, este extrem de dăunătoare pentru palestinienii care trăiesc în Cisiordania", a declarat el în cadrul unei ședințe de informare a departamentului.