ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bloggerița Mariana Vișeghirskaia a născut o fetiță a doua zi după atacul aerian asupra maternității din Mariupol. Ținând-o pe nou-născută Veronika (Vera = Credință) în brațe, mămica supraviețuitoare a povestit presei despre bombardamentul de miercuri și modul în care a fost silită să se evacueze prin mijlocul dărâmăturilor. Fotografiile și videoclipurile care o înfățișau coborând scările pline de moloz înfășurată într-o pătură au făcut înconjurul lumii săptămâna trecută, în ciuda faptului că oficialii ruși au pretins că a jucat teatru într-un atac „înscenat”. (articolul continuă dedesubt)
 

„S-a întâmplat pe 9 martie în Spitalul numărul trei din Mariupol. Stăteam în saloane când, deodată, am văzut zburând geamuri, rame, ferestre și pereți”, a povestit Vișeghirskaia, care se pare că purta în continuare aceeași pijama cu buline ca în ziua fugii sale. „Nu știm cum s-a întâmplat. Eram în secțiile noastre și unele au avut timp să se salveze, altele nu”.

Calvarul ei a fost unul dintre multele din Mariupol, deși se pare că nu toate gravidele care au supraviețuit bombardamentului asupra maternității au avut parte de un deznodământ fericit, după cum relevă The Daily Mail.
 
În noua maternitate improvizată, fiecare naștere care se apropie aduce noi emoții.

„Toate mamele care nasc au trecut prin atât de multe”, mărturisește asistenta Olga Vereșaghina. VIDEO:
 
 
Mariupolul a devenit un simbol al rezistenței împotriva invaziei ruse din Ucraina. Eșecul de a subordona orașul-port a determinat armata agresoare să își extindă ofensiva în alte părți ale Ucrainei.

Între timp, orașul-port de 430.000 de locuitori de la Marea Azov, cheia pentru crearea unei punți terestre dinspre Rusia către Crimeea anexată de Rusia, este încercuit și înfometat pas cu pas.
 
Pe de altă parte, negocierile de pace continuă, cele două părți angajate în discuție oferind duminică semnale mai optimiste decât de obicei în privința încheierii unui posibil acord peste câteva zile.